Jubilejni koncert ob 70-letnici prof. Jurija Križniča

v nedeljo, 6. februarja, ob 18.00 uri
v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici (IT).
Nastopajoči:

Komorni orkester NOVA & Komorni sestav učencev in sodelavcev

Solistke:

Lara Križnič, violina
Sara Gorkič, violina
Petra Kovačič, violina
Mojca Gal, violina
Mojca Križnič, violina

Koncertni program

J. S. Bach: Johann Sebastian Bach: Koncert za dve violini v d-molu, BWV 1048
Vivace
Largo ma non tanto
Allegro

O. Rieding: Koncert v h-molu, op. 35
Allegro moderato

G. Tartini: Sonata za violino in klavir v G-molu "Vražji trilček"
Larghetto affettuoso
Allegro (Tempo giusto)
Andante - Allegro
***
J. F. Haydn: Koncert za violino in godalni orkester št. 2 v G-duru
Allegro Moderato
Adagio
Finale: Allegro

B. Britten: Simple Symphony
Boisterous Bourrée
Playful Pizzicato
Sentimental Sarabande
Frolicsome Finale
 

Komorni orkester NOVA je godalni orkester, katerega sestavljajo osnovnošolci in srednješolci, ljubiteljski glasbeniki ter profesionalni glasbeniki. Orkester vodijo članice Godalnega kvarteta NOVA, akademske glasbenice: Mojca Batič, Ana Cotič, Barbara Grahor Vovk in Polona Soban. V koncertnih programih se ne omejujejo le na izvajanje klasičnih skladateljev, temveč radi posežejo tudi po ritmični, ljudski in jazz glasbi, Barbara Grahor Vovk pa kot skladateljica za orkester ustvarja avtorska dela in priredbe. Posebno pozornost namenjajo ustvarjanju priložnosti za solistično nastopanje članov društva in mladih glasbenikov, v vsakem koncertnem programu pa skrbijo tudi za izvajanje obstoječih ali novo naročenih del slovenskih skladateljev.

Komorni sestav učencev in sodelavcev je priložnostni sestav pretežno bivših članov Komornega orkestra NOVA, dejavnih v času, ko je orkester vodil Jurij Križnič, ter njegovih učencev, ki jih je v zadnjih letih poučeval na SCGV Emil Komel. Nastal je na pobudo Mojce Batič, za namen koncerta.

Lara Križnič bo februarja dopolnila 10 let. Violino se je začela učiti v razredu Mojce Križnič. Do sedaj se je v nastopih preizkušala na odru Glasbene šole Tolmin. Z velikim veseljem se ob tej priložnosti predstavlja z Riedingovim koncertom ob spremljavi orkestra.

Sara Gorkič se je z violino prvič srečala, ko ji je bilo pet let. Najprej jo je poučeval prof. Jurij Križnič in to kar 11 let. Potem je prestopila v razred prof. Mojce Križnič in se njej šolala 3 leta. V letu 2018 je uspešno opravila sprejemne izpite na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trenutno obiskuje 3. letnik pri prof. Vasiliju Meljnikovu. V vseh teh letih se je udeležila številnih mednarodnih in državnih tekmovanj, igrala na različnih odrih kot solistka ter v raznih komornih sestavih. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev pri priznanih glasbenikih.

Petra Kovačič prihaja iz Tolmina in je violino začela igrati kot petletna deklica. Udeleževala se je državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je dosegala visoke rezultate. Na mojstrskih tečajih se je izobraževala pri priznanih violinskih pedagogih kot so V. Steude, M. Šetena, P. Götzel, L. Honda Rosenberg, M. Frischenschlager, H. Fister, P. Novšak, V. Meljnikov, T. Lorenz ... Študij je zaključila na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, v razredu priznane solistke in profesorice Roswithe Randacher. Po uspešno opravljeni avdiciji decembra 2015 je Petra od februarja 2016 polnopravna članica Dunajske državne opere in ansambla Dunajskih filharmonikov. Petra svoje glasbeno udejstvovanje dopolnjuje kot komorna glasbenica v različnih sestavih s katerimi se predstavlja na različnih festivalih.

Mojca Gal je svojo glasbeno pot začela na GŠNG v razredu Jurija Križniča. Kasneje je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Primožu Novšaku, na Hochschule der Künste Bern pri Moniki Urbaniak, ter se specializirala na področju stare glasbe na Scholi Cantorum Basiliensis v Baslu pri Amandine Beyer. Od takrat živi v Švici in deluje kot koncertna violinistka, plesalka ter trenerka pilatesa. S skupino Ad Fontes že nekaj let vodi svoj lastni koncertni ciklus v Baslu, redno pa med drugim sodeluje tudi s Freitagsakademie Bern, Ensemble Arabesque, Zürcher Barockorchester (Švica) ter Ensemble Odyssée (Nizozemska). Njen prvi CD je izšel pri ZKP (Ri-Cercare), drugi s skupino Ad Fontes pri založbi ARS Production (Pregon del cantante vagabundo, 2019). V maju 2022 je napovedan izid novega CD-ja s sonatami G. Tartinija naslovljen 'Secret charms'.

Mojca Križnič je prvi stik z violino imela pri štirih letih, za kar jo je navdušil oče Jurij Križnič, ki jo je veliko let tudi učil. V tem času je prejela več nagrad na mednarodnih tekmovanjih ter 1. nagrado na državnem tekmovanju Republike Slovenije. Srednje glasbeno izobraževanje je nadaljevala v Ljubljani pri prof. Vasiliju Meljnikovu, pri katerem je tudi diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Med študijem je za izvedbo koncerta K. Szhymanovskega s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija prejela Prešernovo nagrado. Izpopolnjevala se je na seminarjih številnih mojstrov: prof. I. Ozimu, E. Čugajevi, G. Žislinu, G. Turčaninovi, M. Sorokowi, A. Kushner, S. Krawchenku, S. Milenkovichu, P. Novšaku … Kot solistka je večkrat nastopila z orkestrom RTV Slovenija, Slovensko Filharmonijo ter drugimi orkestri in dirigenti kot so Anton Nanut, Marko Munih, Aleksander Drčar in drugi. Trenutno poučuje violino na glasbeni šoli Tolmin in GŠ Emil Komel, kjer njeni učenci dosegajo in nadaljujejo lepe glasbene uspehe.


O Juriju Križniču

Jurij Križnič je prve glasbene korake naredil na glasbeni šoli v Šempetru pri Gorici, šolanje pa nato nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani in ga zaključil na ljubljanski Akademiji za glasbo. Svojo prvo zaposlitev kot učitelj violine je našel ravno na matični šoli v Novi Gorici. Tam je poučeval od šolskega leta 1979/80 pa do upokojitve leta 2016, vmes pa tudi na glasbenih šolah v Tolminu in Ajdovščini ter na SCGV Emil Komel v Gorici, s katerim kljub upokojitvi še vedno sodeluje. Tekom svoje kariere je bil prof. Križnič dejaven tudi na drugih področjih. Več let je bil vodja aktiva godalcev Glasbene šole Nova Gorica in vodja godalnega oddelka Zveze primorskih glasbenih šol, istočasno pa tudi ustanovitelj in mentor mnogih komornih godalnih sestavov ter snovatelj šolskih godalnih orkestrov. Njegov trud je bil okronan s številnimi nagradami, med drugim l. 2016 tudi z nagrado Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja. O kakovosti njegovega pedagoškega dela pa pričajo tudi visoke uvrstitve njegovih učencev na številnih tekmovanjih, od državnih do mednarodnih, kar nekaj pa se jih je odločilo tudi za poklicno nadaljevanje svoje glasbene poti. 

Prof. Križnič je ogromno svojega časa, znanja in truda posvetil tudi vodenju Komornega orkestra Glasbenega društva NOVA, katerega ustanovni član je bil tudi sam. Orkester je pod Križničevo taktirko deloval 15 let in dosegel široko prepoznavnost na Goriškem in v širši regiji. Zgolj in samo prof. Križniču gre zasluga, da s(m)o imeli številni mladi godalci na Goriškem možnost nadaljnjega glasbenega udejstvovanja in izražanja tudi po končani glasbeni šoli. Tudi zato smo se v Glasbenem društvu NOVA odločili, da v sodelovanju s SCGV Emil Komel prof. Juriju Križniču ob osebnem prazniku podarimo koncert, na katerem se bo poleg Komornega orkestra NOVA ter priložnostnega komornega sestava učencev in sodelavcev predstavilo tudi pet imenitnih solistk.

PR: Glasbeno društvo NOVA v sodelovanju s SCGV Emil Komel