Tako je sprejela predlog novele Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ter spremenila uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja.

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:

Freepik

Tako je sprejela predlog novele Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ter spremenila uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja.

Namen predloga novele omenjenega zakona je spremeniti in dopolniti obstoječi zakon, saj je bila 30. decembra lani sprejeta uredba o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja. S slednjo je vlada regulirala cene električne energije za mikro, mala in srednje velika podjetja do 30. junija 2023. Zaradi omenjene uredbe je treba omenjeni zakon prilagoditi tako, da ta ista mikro, mala in srednje velika podjetja, ki imajo regulirano ceno električne energije, niso hkrati upravičena tudi do pomoči za gospodarstvo za električno energijo po temu zakonu za čas trajanja regulacije. Sprememba vpliva tudi na izvajanje ukrepov za ohranitev delovnih mest, saj so pogoji za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo vezani na pogoje pri pomoči za gospodarstvo.
Mikro, mala in srednje velika podjetja, ki imajo regulirano ceno elektrike in zato niso upravičena do pomoči za gospodarstvo za prve pol leta, ne morejo koristiti ukrepov Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za ohranjanje delovnih mest.
Mikro, mala in srednje velika podjetja, ki poleg električne energije uporabljajo morda tudi zemeljski plin ali tehnološko paro, so nespremenjeno upravičena do pomoči za gospodarstvo za ta dva energenta skladno s pogoji v veljavnem zakonu kot tudi do drugih ukrepov v zakonu.
Predlog zakona bo obravnavan po nujnem postopku, da bi se preprečile težko popravljive posledice dviga cen energentov za delovanje države, posebej na področju gospodarstva.

Sprejeta uredba o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja pa določa najvišjo drobnoprodajno ceno za mikro, mala in srednja podjetja, ki so končni odjemalci, kot to določa Zakon o oskrbi z električno energijo.
Uredba je med drugim določala, da omejena cena velja za 90 odstotkov porabe odjemalca, pri tem pa se je kot referenca upoštevala poraba v letu 2021. Poraba v letu 2021 je bila zaradi epidemije netipična, zato bi 90 odstotkov porabe iz leta 2021 za mnoga podjetja pomenilo zelo nizko vrednost. V zvezi s tem je ministrstvo za infrastrukturo prejelo zelo veliko pripomb in predlogov. V spremembi uredbe je zato zapisano, da se kot referenca vzame mesečna poraba v obdobju od 1. julija 2021 do 30. junija 2022, v času, ko je bila poraba po epidemiji že normalna. Jasno je določeno tudi, da se upošteva referenčno porabo istega meseca in to ločeno, za vsako tarifo posebej.
Za odjemalce, ki so bili prvič priključeni po 1. juliju lani, in pretekle porabe nimajo, se upošteva 90 odstotkov dejanske porabe.

VIR: Naš Stik