Omejitve cene za električno energijo za gospodinjstva bodo veljale še naslednje leto, vendar le za 90 odstotkov porabe odjemalcev, desetino porabe pa bodo gospodinjstva plača po tržni ceni. Do konca kurilne sezone oziroma konca aprila je vlada zamejila tudi cene plina.

Datum objave:
20. oktober 2023

Avtor:
Brane Janjič
Omejitve cene za električno energijo za gospodinjstva bodo veljale še naslednje leto, vendar le za 90 odstotkov porabe odjemalcev, desetino porabe pa bodo gospodinjstva plača po tržni ceni. Do konca kurilne sezone oziroma konca aprila je vlada zamejila tudi cene plina.

Kot so sporočili z vlade, so cene električne energije na veleprodajnih trgih v letu 2023 padle. Na Sloveniji cenovno najbližji madžarski borzi HUDEX so se tako cene pasovne energije v letu 2023 za leto 2024 gibale od 250 do 135 €/MWh, cene za trapezno energijo pa so bile od pasovnih višje za 20 do 40 €/MWh. Na podlagi borznih cen v letih 2023, 2022 in 2021 je sicer, kot pravijo na vladi, zelo težko ugotoviti, kakšne so dejanske nakupne cene dobaviteljev za energijo v letu 2024, saj je zaradi nihanja to v veliki meri odvisno od trenutka izvedbe nakupov. 

Najnižja pasovna cena v letu 2023 za leto 2024 je bila okrog 135 €/MWh, najnižja trapezna cena pa 140 €/MWh. Terminske cene v letu 2022 so bile še višje, in tudi nakupi v letu 2022 bodo vplivali na oblikovanje prodajne cene za gospodinjstva. Jasno je le, da so veleprodajne cene še vedno precej višje od dosedanje vladne omejitve za gospodinjstva, ki je bila postavljena na 100 evrov za MWh. Glede na trenutne borzne cene in glede na nabave, ki so se izvajale v letih pred in med letom 2023, na vladi ocenjujejo, da bi se trenutno omejene cene za gospodinjstva, če ne bi sprejeli dodatnega ukrepa v naslednjem letu, lahko dvignile na med 150 €/MWh do 200 €/MWh. Vlad se je zato odločila, da podaljša zamejitve cen še v naslednje leto, pri čemer pa je cilj sedanjega predloga omejitev tudi postopna odprava regulacije, a brez cenovnega šoka. Ukrep omejitve cene bo zato veljal le za 90 odstotkov porabe odjemalcev, 10 odstotkov porabe pa bodo gospodinjstva plačala po tržni ceni, ki jo bodo prosto določili dobavitelji. Na ta način naj bi po mnenju vlade spodbudili učinkovita raba električne energije in omogočili konkurenca med dobavitelji, omogočen pa bo tudi postopen prehod nazaj v prosti trg. 

Na vladi so ob tem dodali, da je zaradi predvidljivosti oziroma znanih pogojev na trgu za odjemalce in dobavitelje, in glede na to, da se večino zakupa izvaja na letni ravni, potrebno, da se ukrep podaljša že sedaj. Omenjena uredba o določitvi cen električne energije ne bo vplivala na gospodarstvo, saj se cene delno omejuje le za gospodinjstva.
Vlada je sicer včeraj sprejela tudi Uredbo o določitvi cen zemeljskega plina iz plinskega sistema, s katero je določila najvišjo drobnoprodajno ceno zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce in gospodinjstva. Uredba glede zamejitve cen plina za gospodinjstva bo veljala do konca kurilne sezone, to je do 30. aprila 2024.

VIR: Naš Stik