Osem sončnih elektrarn skupine HSE je lani proizvedlo 5.674 MWh električne energije, do leta 2030 pa želijo postaviti kar za 800 MW novih sončnih elektrarn.

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv HSE
Osem sončnih elektrarn skupine HSE je lani proizvedlo 5.674 MWh električne energije, do leta 2030 pa želijo postaviti kar za 800 MW novih sončnih elektrarn. 


Iz Holdinga Slovenske elektrarne so ob 28. maju, mednarodnem dnevu sonca, sporočili, da izkoriščanje potenciala sončne energije ostaja v ospredju njihovih strateških načrtov, pri čemer si do konca desetletja želijo postaviti za 800 MW novih sončnih elektrarn. Po besedah generalnega direktorja HSE dr. Tomaža Štoklja nadaljujejo tudi z izdelavo dokumentacije za izgradnjo plavajočih sončnih elektrarn, pri čemer  skupina HSE dosledno sledi smernicam na področju varstva okolja in obnovljivih virov energije. Osem sončnih elektrarn skupine HSE je lani skupaj proizvedlo 5.674 MWh električne energije, kar je primerljivo s 529.238 litri dieselskega goriva, ali, povedano drugače: s takšno količino električne energije bi lahko z električnim avtomobilom prevozili 25,7 milijona kilometrov.  Skupna moč vseh sončnih elektrarn - SE Dravograd, SE OCV2, SE Zlatoličje, SE Formin, SE Gimnazija Velenje, SE Hubelj, SE Prapretno, pa tudi SE Brežice, kjer je HSE 49-odstotni lastnik, znaša že skoraj 10 MW, proizvedena električna energija pa zadostuje za oskrbo približno 1.350 slovenskih gospodinjstev. Še posebej pa je razveseljivo, da so v izgradnjo sončnih elektrarn skupine HSE vključeni strokovnjaki vseh družb skupine HSE, večina objektov pa je tudi v celoti plod internega znanja. 

VIR: Naš Stik