napovednik dogodkov KUD Kibla

Vito Oražem in Lela B. NjatinSignum punctum
10. 5.–8. 6. 2024
Odprtje razstave: petek, 10. maj 2024, ob 19. uri
MMC KIBLA/KiBela

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Vita Oražma in Lele B. Njatin Signum punctum, ki bo v petek, 10. maja 2024, ob 19. uri v prostoru za umetnost KiBela.
Ubesedene podobe in upodobljene besede. Črke in stavki, zgodbe in pogledi, studenci misli, izviri svetlobe. Čebri zavesti in posode spominov. Utrinki v mozaikih naše prepletenosti med predstavljivim in zamišljenim, stičišče neizrekljivega v središču zgodbe. Pripovedi. Sprehodi po stvarnosti in po pomnikih stvarjenja. Skozi prostor-čas, po prostorih čutenja in obstoja. Življenja. Slike. Znaki. Trenutki. Časni v preteklosti, brezčasni v sedanjosti. Hipni in ujeti. V vidno in izrekljivo. V obstoječe in gibljivo. V celovitost in enovitost.Dvojina, dvojnost opazovanja, dvoumnost in preprostost, prostranost in čistost sklaplja besedilo s sliko, fotografijo razpre z zadrgo, odpre z gumbi in jo spusti ujeti čas v zgodbi, v tistem neskončnem prostoru, v katerem se obzorji stakneta.

Razstavljena dela so kompoziti fotografij, ki jih je ustvaril Vito Oražem, in besed, ki jih je ustvarila Lela B. Njatin. Ob eni izmed prejšnjih razstav, ki sta jo postavila na Instagram, se sprašujeta: »Kaj/kar beseda prispeva k fotografiji, kaj/kar fotografija prispeva k besedi.« Preko udeležbe oz. odziva obiskovalcev sta na platformi »hotela ugotoviti, kako komunikativno je "tisto več", kar nastane, če povežemo fotografijo in besedilno enoto, torej "tisto več" od načina, v katerem obstaja v fotografiji sami zase ali besedilni enoti sami zase«. Z analognim formatom sta v času pandemije »posegla« v digitalno okolje in samosvoje povezala analogno in digitalno, kar je lahko v času, ko je domala vsaka električna naprava tudi digitalna, lahko tudi diskutabilno.

Njuna vizualno-besedna umetnost je izrazno subtilna in večpomenska: včasih besede potegnejo podobo v melodijo, drugič podoba pritegne besede v ritem. Vzajemnost obeh elementov in interakcija z ostalimi vplivi v prostoru, kjer so njuna dela nameščena, odzvanja v zvočno-vizualni harmoniji, ki jo sestavljamo s svojo prisotnostjo. Dvojnost »medijev« vzpostavlja dialog, kot bi se s pogledom in sluhom, z mislimi in s čuti znašli v resničnih in hkrati vzporednih svetovih, kjer besedilo postane tudi vizualno in s fotografijo sestavlja samosvoje, intimno zaznane metapomene, s čimer se soočenje z njunimi deli prelevi v individualno meditacijo.

< Vito Oražem in Lela B. Njatin: Kompozit XVII, digitalna fotografija in digitalni tisk, 2018 (detajl); foto: Vito Oražem

VEČ

NA OGLED
Vuk ĆosićDragi Karl
26. 4.–25. 5. 2024
artKIT

Na pobudo in s posredovanjem berlinske galerije Digital Art Museum je bilo leta 2011 vzpostavljeno avtorsko sodelovanje med Karlom Lagerfeldom in Vukom Ćosićem. Ob izidu knjige The Little Black Jacket je bilo načrtovano komplementarno spletno mesto, vendar je bil po prvih pripravah projekt ustavljen in nikoli objavljen.

Na tej razstavi prvič javno predstavljamo serijo štirinajstih podob, ki so nastale med tem sodelovanjem.

Kreativna izmenjava je bila načrtovana na podlagi serije fotografij zvezdnikov iz sveta mode, glasbe in filma, ki nosijo Chanelovo ikonično La Veste, znane kot eden izmed najbolj kanonskih modnih dosežkov dvajsetega stoletja.
Ćosić je k tem fotografijam dodal kontrapunkt na podlagi takrat delujočega algoritma Google image, ki je deloval kot podlaga za asociativno dopolnjevanje izvirnih fotografij z vizualno in pomensko povezljivimi internetnimi fotografijami. Tako nastale paralelne podobe so opazovalcu ponudile vpogled v t. i. Minotavrovo avtorsko sodelovanje med človekom in strojem, pri čemer se prepletata intelektualni in kreativni horizont obeh. Na videz preprosta in celo zabavna vizualna igra vsebuje tudi zgodnjo instanco danes vseprisotne kritike predsodkov, vsebovanih v rešitvah umetne inteligence.

VEČ

SODELOVANJA IN GOSTOVANJA
Bojan Šumonja in Marko JakšePo bitki so vsi generali »zjebani«
Sanjski svetovi na platnu Bojana Šumonje in Marka Jakšeta
14. 5.–19. 6. 2024
odprtje: petek, 14. maj 2024, 18.00–21.00
Johannisstrasse 3A, 66111 Saarbrücken
Kurator: Esad Puzić

Galerija Puzić vas vljudno vabi na predstavitev dveh najpomembnejših in priznanih umetnikov srednje Evrope – Bojana Šumonje (Hrvaška) in Marka Jakšeta (Slovenija).Bojan Šumonja upravičeno velja za enega najbolj znanih in priznanih hrvaških vizualnih umetnikov zadnjih desetletij. Samostojno je razstavljal več kot 100-krat po Evropi in v ZDA. Njegova dela so bila med drugim predstavljena na samostojnih razstavah v Benetkah, Milanu, Berlinu, Hamburgu, Dunaju, Celovcu, Gradcu, Bruslju, Ljubljani, Luksemburgu, New Orleansu, Zagrebu, Dubrovniku in po vsej Hrvaški. V njegovih bogato baročnih kompozicijah se pogosto pojavljajo ovce, suhljati flamingi, ptice, potlačeni begunci in superjunaki, v včasih absurdnih in nevarnih scenarijih ekoloških, družbenih in političnih katastrof ali distopičnih pokrajinah. Obenem se po temačnih bojiščih potepajo kompleksne ironične reference (zaradi katerih so umetnika slavili kot prvega »postmodernista« na hrvaški sceni) – pojavljajo se citati iz nemih filmov (Buster Keaton), klasične umetnosti in poparta, majhni velikonočni zajčki in druge figure iz risank tečejo naokoli po bitki. Ali pa se črede ljudi sklanjajo kot afriški noji in skrivajo glave v pesek. Najnovejša Šumonjeva slikarska dela pa tudi skupna dela (One Dollar Bill) z Markom Jakšetom izžarevajo markantne barvne posebnosti in združujejo raznolike motive in prostorske sisteme.Slovenskega umetnika Marka Jakšeta umetnostni strokovnjaki cenijo zaradi njegovih ekspresivnih del s kontrastnimi elementi in domiselnimi, poetičnimi scenariji. Njegove umetniške vizije že več kot 30 let navdušujejo občinstvo s kompleksnimi in večplastnimi deli, ki imajo edinstveno privlačnost in so bila že večkrat nagrajena. Med številnimi drugimi razstavišči je Marko Jakše zastopal Slovenijo na 59. Beneškem bienalu (2022). Močan vir navdiha predstavljata živalski in rastlinski svet. Slikarski rezultati so na videz nadrealistični svetovi, ki poudarjajo lepoto narave, ampak prepletajo popolnoma fantastične, nenavadne in nadrealistične elemente.

VEČ

VIR: KUD Kibla