Včeraj so bila objavljena Priporočila novi Evropski komisiji za mandat 2024 - 2029

Včeraj so bila objavljena Priporočila novi Evropski komisiji za mandat 2024 - 2029, ki jih je minuli teden pripravila Strokovna posvetovalna skupina uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG). Na dvodnevnem zasedanju FSUG v Vilni je kot član aktivno sodeloval tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič.
FSUG v svojih priporočilih novi Evropski komisiji izpostavlja, da se evropski državljani – potrošniki in uporabniki finančnih storitev, mali vlagatelji, pokojninski varčevalci in realno gospodarstvo – soočajo s številnimi izzivi, ki so posledica nerazvite in nepopolne unije kapitalskih trgov. Zaupanje državljanov v finančni sektor je še vedno nizek, medtem ko digitalizacija hitro napreduje in se razrašča ter ustvarja tako priložnosti, kot tudi številna tveganja za uporabnike finančnih storitev. Da bi okrepili enotni trg finančnih storitev, ki bi vključeval vse državljane EU, jim vlival zaupanje ter zagotavljal njihovo finančno in materialno blaginjo, FSUG podaja štiri ključna področja priporočil prihodnji Evropski komisiji: unijo kapitalskih trgov, zaščito ranljivih skupin, potrošnikov in malih vlagateljev, digitalizacijo in trajnost ter druga splošna načela, kot so enakost spolov in podpora neodvisnim potrošniškim organizacijam. Ustrezna integracija teh načel je po prepričanju članov FSUG ključna za prihodnost Evrope in njenih državljanov. 
Med konkretnimi predlogi za izboljšave so olajšanje dostopa do preprostih, stroškovno učinkovitih in vseevropskih naložbenih produktov, pri čemer predlagajo revidiranje t.i. vseevropskega osebnega pokojninskega produkta (PEPP), ki v praksi ni zaživel, ter predlagajo razmislek o oblikovanju vseevropskega korporativnega dolgoročnega pokojninskega načrta. Da bi okrepili (tudi čezmejno) varnost potrošnikov in vlagateljev, predlagajo čimprejšnji pregled druge Direktive o pravicah delničarjev (SRD II), odpravo obstoječih davčnih diskriminacij individualnih vlagateljev znotraj EU ter izboljšanje kakovosti revidiranja in koncentracij na trgu. Za izboljšanje zaščite ranljivih skupin je po prepričanju FSUG potrebno zagotoviti enostaven dostop do neodvisnih - uporabniku prijaznih - finančnih nasvetov, primernega finančnega izobraževanja ter zadostni nadzor in revizijo obstoječih pravil za boljšo finančno vključenost. Zagotoviti je potrebno tudi, da bo digitalizacija finančnih storitev potekala brez škode za potrošnike in jih ta ne bo diskriminirala ali izključevala; hkrati je potrebno omogočiti dostop do trajnostnih finančnih storitev, ki bodo v njihovo korist.
VZMD je preko FSUG med drugim aktivno sodeloval pri pripravi mnenj, povezanih z EU Strategijo za male vlagatelje, Digitalnim evrom, potrošniško zakonodajo, zakonodajnih predlogih na področju finančnih storitev itd. Ob tem je mag. Verbič večkrat predstavil tudi vidnejše aktivnosti VZMD, kot so postopki in prizadevanja, povezana z razlaščenimi imetniki delnic in obveznic slovenskih bank, kolektivnimi tožbami zoper telekomunikacijske operaterje ter številnimi drugimi aktualnimi postopki in predlogi za zaščito deležnikov v Republiki Sloveniji. V okviru FSUG so bila na ključne odločevalce na ravni EU naslovljena tudi vprašanja iz naslova prizadevanj VZMD – nazadnje aprila letos, ko je sestanku prisostvovala Evropska komisarka za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov, Mairead McGuinness.

VIR - VZMD