napovednik

Živali snega
V četrtek, 28. decembra, ob 18.00
Spremljamo zanimivo zasedbo živali in razkrivamo izjemne strategije, s katerimi si pomagajo preživeti (in to celo zelo dobro) v času zime. Za živali je to najtežji letni čas, zato se priprave nanj začnejo zgodaj. Sibirski burunduki jeseni začnejo zbirati hrano v svoje lične vrečke, da bi si naredili zalogo v rovih; prihod zime pa pomeni tudi, da mora ameriški ris svoj plen iskati globoko pod snegom. Ko se začne zima umirjati, se arktična škržatka zbudi iz osemmesečnega zimskega spanja in mora svojega partnerja zapeljati v samo 12 urah. Na poti srečamo nekaj najbolj legendarnih zimskih živali in odkrivamo skrivnosti njihovih zimskih zgodb o uspehu.
 
Divja Belgija
Premierno od ponedeljka, 4. decembra, ob 19.00
V treh epizodah si ogledamo neverjetno divjo in čudovito naravo Belgije. Nekaj preostalih koščkov neukročene belgijske narave razkriva ne le lepoto narave, temveč tudi odnos človeštva do naravnega sveta. Pridružite se nam na potovanju od neokrnjenih voda do preperelega betona - vsaka epizoda se začne z enim elementom narave, ki ponuja drugačen pogled na svet okoli nas. Ti elementi nas učijo videti naravo v popolnoma novi luči - in ko jo enkrat vidite, je ne morete pozabiti.
 
Sveti Andrej: Tekma s časom
V torek, 5. decembra, ob 19.35
Kalifornija je eno najbolj dejavnih potresnih območij na svetu. Prelomnica Sveti Andrej je stičišče dveh tektonskih plošč, ki silita narazen ter poteka čez San Francisco in Los Angeles. Dolga je 1300 kilometrov, velika 140 kilometrov in velja za trenutno najbolj raziskan pojav na svetu ... toda zakaj in na kakšen način ogroža lokalno prebivalstvo? Znanstveniki pravijo, da bi lahko njena uničujoča sila dosegla potres z magnitudo 9. In ker je to po Richterjevi lestvici najvišja stopnja, imajo lokalni raziskovalci izjemno odgovorno nalogo, zato neutrudno preučujejo težavo. Kako se znanstveniki pripravljajo na najhujše in kako lahko napovedo nepredvidljivo?
 
Divji psi: Trop proti krdelu
Premierno od petka, 8. decembra, ob 18.00
Snemalec Julz Braatvedt se vrača v narodni park South Luangwa v vzhodni Zambiji, da bi sledil trem tropom divjih psov skozi sušno obdobje ter na trak ujel njihove zmage in poraze v tem težkem obdobju leta v svetovno znanem zatočišču za divje živali. Spremljamo trope Kakumbi, Mazni in Kakuli, poleg tega pa tudi nekaj levjih krdel ter občasno svinje bradavičarke, bivole, leoparde, slone in hijene. Julzu delajo družbo strokovnjaki vseh vrst, ki nas poučijo o različnih vidikih življenja divjih živali. Med njimi so tudi izvidniki v parku ter specialisti zambijskega programa za mesojede živali.
 
Patagonija: Skriti raj na Zemlji
Premierno od nedelje, 10. decembra, ob 14.35
Patagonija vabi na obisk redko videne južnoameriške divjine, kjer so doma presenetljiva bitja, ki preživijo v okoljih od mogočnih Andov do rta Horn. Ta odročni in vetrovni del Južne Amerike velja za eno najbolj skrivnostnih območij in hkrati za kraj, za katerega smo morda že slišali, a o njem vemo zelo malo. V tridelni oddaji odkrivamo presenetljive zgodbe o nenavadnih divjih živalih in ljudeh, ki preživijo v epskih pokrajinah vulkanov, ledenikov, puščave in zahrbtnih oceanov.
 
Rjave hijene
V petek, 22. decembra, ob 19.05
Velike in obsežne soline Makgadigadi so večno med rajem in opustošenjem. Sušno obdobje je enako neizprosno, kot je deževno obdobje polno izobilja. Le redki čutijo posledice tega plimovanja tako kot tisti, ki so tu doma. In tisti, ki tu živijo, vedo, da se skrivnost skriva v tem, da ostaneš - skrivnosten. Nihče se ne drži tega pravila bolj kot izmuzljiva rjava hijena. Pridružite se nam na raziskovanju solin Makgadigadi skozi oči rjavih hijen - matere in njenega klana, medtem ko skušajo preživeti v neusmiljenih temperaturah in čakajo na konec sezonske suše. Od rožnatega morja, ko se flamingi med svojo letno selitvijo spustijo na tla, do od lakote ponorelih oportunistov boste v družbi rjavih hijen Makgadigadija doživeli potovanje, ki ga ne boste pozabili.
 
Tematski blok: Zima, zima bela
Vsak delavnik od 25. do 29. decembra cel dan
Naj bo Viasat Nature decembra vaš potni list v zasneženi svet očarljivih divjih živali in osupljivih pokrajin. Uživajte v eterični lepoti gora in njihovih divjih prebivalcev v premierni oddaji 'Zatočišče: Alpske zgodbe preživetja'; odkrivajte prelepi zimski svet in njegove živali v popolnoma novih dokumentarnih oddajah 'Bela zima', 'Divji dom Božička' in 'Živali snega'. Raziščite raznolike habitate snežnih leopardov od Himalaje do Mongolije in se pridružite ogledu snežnih čudes Islandije v oddaji 'Naravni svet - Islandija: Življenje v divjini'. Od alpskih pobočij do arktičnih pokrajin vam to zimo predstavljamo bogato raznolikost živalskega sveta in območij po vsem svetu.
 
Divji dom Božička
V ponedeljek, 25. decembra, ob 18.00
Snežna odeja pokriva drevesa in zelene luči plešejo na zvezdnatem nebu. V prazničnem času naše misli potujejo v daljno zimsko pravljico daleč na severu. To je kraj, ki ga tujci poznajo kot Laponsko, čarobni dom Božička, vendar je Božičkov dom še bolj očarljiv, kot si morda predstavljate. Tu se divjina nenehno spreminja, v njej pa živijo izjemna divja bitja. V dolgi, temni zimi samec moškatnega goveda straži v močnem vetru, orli se borijo za plen, bradate sove pa preletavajo ogromne razdalje zamrznjenega gozda. Ko pride poletje, sonce nikdar ne zaide, severni jeleni se selijo proti severu, sove se hitijo razmnoževati, medvedi in volkovi pa se tepejo za hrano.
 
Bela zima
V torek, 26. decembra, ob 18.00
Še vedno lahko vsako leto na severnem alpskem robu občudujemo zimo v vsej njeni veličini. Snežna odeja je po dolinah in na pobočjih tako debela, da so planšarije zasnežene vse do oken. Krave in mlekarji so na varnem v zavetju nižje ležečih kmetij, živali v gorah pa potrebujejo strategijo, da bi preživele mrzlo obdobje. Številne prilagoditve v naravi dokazujejo, da zima pravzaprav ni vsakoletna nadloga, temveč sestavni del naravnega letnega ciklusa. Zato živali in rastline z zasneženih območij ob robu Alp še posebej trpijo zaradi podnebnih sprememb, ki jih pahnejo v vrtinec nepredvidljivih vzponov in spustov snežne meje. Opazujemo, kako živali spreminjajo svoje vedenje, prilagajajo svojo prehrano in svojo ekologijo postavljajo na glavo.
 
Zatočišče: Alpske zgodbe preživetja
Premierno od srede, 27. decembra, ob 18.00
Neverjetna zgodba o preživetju sledi dogodivščinam volkulje, ki potuje čez Alpe v iskanju varnega kraja, kjer bi vzgajala svoje mladiče. Na poti sreča številne živali, ki so v tej surovi pokrajini našle svoj dom, od medveda do planinskega orla, zgodba vsake živali pa razkriva strategijo, ki ji omogoča preživetje.

VIR: Grayling