Velika nagrada slovenskega knjižnega sejma – Knjiga leta 2023 je Sto slovenskih ljudskih

Velika nagrada slovenskega knjižnega sejma – Knjiga leta 2023 je Sto slovenskih ljudskih

Knjigo, ki je izšla pri založbi Morfem, avtorica izbora pa je Dušica Kunaver, je izbrala tako strokovna žirija kot javnost. Točke so namreč sešteli na podlagi glasovanja na knjižnem sejmu ter prek spletne strani SKS.

Sto slovenskih ljudskih, ki jih je ilustriralo 25 slovenskih vrhunskih ilustratorjev, kaže pot do pravih vrednot. Naj ob pravljicah v otroku zraste želja, da bi dobro zmagalo nad slabim. Iz pravljične domišljije bo nekega dne zrasla realnost razuma, ki jo potrebujemo odrasli. Ob vzorih in vzorcih, ki so v pravljicah zrasli iz domačih junakov, travnikov in polj, gora in gozdov, bo otrok zrastel v široko osebnost z vrednotami, ki delajo naše življenje lepše in srečnejše. Izvrstni slovenski ilustratorji in ilustratorke, ki s svojimi podobami ob besedilih stotih slovenskih pravljic in pripovedk gradijo svoje, mnogi med njimi mednarodno prepoznane in nagrajevane likovne poetike, so priznani slovenski avtorji podob pravljičnih besedil slovenske narodne zakladnice. Bogat zgodovinski pripovedni izvir s svojim knjižnim slikarstvom na različne načine bližjo sodobnem času.

Nagrada za knjigo leta se na Slovenskem knjižnem sejmu podeljuje od leta 1972. Veliko nagrado slovenskega knjižnega sejma – Knjigo leta izbere izmed nominiranih knjig strokovna žirija in javnost na podlagi glasovanja na knjižnem sejmu ter preko spletne strani knjižnega sejma. Žirijo imenuje programski odbor sejma.

Tričlanska nominacijska žirija, ki jo imenuje programski odbor sejma, izmed prijavljenih del za Veliko nagrado slovenskega knjižnega sejma – Knjigo leta je nominirala deset po njenem mnenju najboljših izdanih knjig v razpisnem obdobju. Nominacijska žirija je pri izboru upoštevala žanrsko raznolikost prijavljenih del.

Nominirane knjige so ves čas 39. Slovenskega knjižnega sejma razstavljene v predverju sejma in si jih obiskovalci lahko ogledajo, otipajo, prelistajo.

Javnost je glasovala na dva načina preko spletnega glasovanja in preko glasovanja na knjižnem sejmu tako, da obiskovalec na glasovnici, ki jo je prejel pri vhodu na sejemski prostor, obkroži eno izmed nominiranih in razstavljenih knjig, izpolnjeno glasovnico, pa odda za ta namen pripravljeno skrinjo.

Velika nagrada slovenskega knjižnega sejma – Knjiga leta 2023 je torej rezultat glasovanja strokovne žirije in javnosti na podlagi glasovanja na knjižnem sejmu

VIR: GZS