Hidroelektrarne na Spodnji Savi so večnamenski energetski objekti, ki poleg proizvodnje električne energije iz vode zagotavljajo tudi ključno varnost pred poplavami ter delujejo v usklajenem obratovanju za trajnostno upravljanje z naravnimi viri.

Datum objave:
28. november 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
arhiv HESS
Hidroelektrarne na Spodnji Savi so večnamenski energetski objekti, ki poleg proizvodnje električne energije iz vode zagotavljajo tudi ključno varnost pred poplavami ter delujejo v usklajenem obratovanju za trajnostno upravljanje z naravnimi viri.


Hidroelektrarne na spodnji Savi, ki so namenjene proizvodnji električne energije iz obnovljivega vira - vode, predstavljajo več kot le energetske objekte. So ključni gradniki varnosti pred poplavami in zagotavljajo stabilnost elektroenergetskega sistema. Tako skrivajo v sebi večnamenski značaj, ki deluje v harmoniji z naravnimi tokovi vode, z namenom varovanja naselij in ohranjanja naravnega stanja visokovodnega vala. Retenzijska območja, ki so del hidroelektrarn na spodnji Savi, predstavljajo ključne varovalne pasove pred poplavami. Zasnovana so kot aktivna rešitev, kjer se voda preliva pri doseženi kritični gladini. Območja, kot so na Krško-Brežiškem polju, z visokovodnimi razbremenilniki in pasivnimi prelivi, omogočajo nadzorovano širjenje vode, kar zmanjšuje potencialno škodo ob močnih pretokih.

Sinhronizirano obratovanje za protipoplavno varnost
Usklajeno delovanje hidroelektrarn zagotavlja, da vhodni pretok vode vedno uravnoteženo ustreza izhodnemu toku vode. Ta način delovanja ohranja stalni volumen vode v pretočnih akumulacijah med visokovodnim valom, zagotavljajoč nadzorovano gibanje vode po strugi. Varno obratovanje hidroelektrarn v času visokih voda je odvisno od usposobljenih zaposlenih, ki so povezani v realnem času. Sistematična komunikacija med operaterji hidroelektrarn in zunanjimi organi je ključna za spremljanje vremenskih razmer, pretoka vode in drugih pomembnih informacij, kar omogoča hitro odzivanje in upravljanje v izrednih razmerah.

Pomembnost Projekta HE Mokrice
Nedokončan projekt HE Mokrice pomeni neizpolnjeno zaščito območij pred poplavami. Njegova izgradnja bi zagotovila celovit sistem varstva pred poplavami na spodnji Savi, preprečevanje ogromne gmotne škode in izpolnitev ciljev projekta. HE na spodnji Savi niso le proizvajalke čiste energije, temveč tudi ključni gradniki varnosti pred poplavami. Skrbno načrtovana infrastruktura, usposobljeni zaposleni in zaključitev projekta HE Mokrice so ključni za celovit sistem zaščite pred poplavami ter trajnostno upravljanje z naravnimi viri. Glede na prepričanje, da je pravilno upravljanje s tehnologijo in naravnimi viri ključno za trajnostno prihodnost, je izgradnja in vzdrževanje infrastrukture na spodnji Savi pravi korak v smeri varovanja okolja in ljudi pred naraščajočim vplivom naravnih nesreč.

VIR: Naš Stik