16. junija Val 202 praznuje 50 let delovanja.

Obletnici bodo posvečene številne radijske oddaje, praznovanju pa se z dokumentarcem pridružuje tudi TV Slovenija. Ekskluzivni koncert Dan 202 boste lahko v živo spremljali na Valu 202, TV SLO 2 in val202.si

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
6. junij 2022 ob 11:40
Val 202, Radio Slovenija
Val 202, drugi program Radia Slovenija, je v vrhu poslušanosti med radijskimi programi v Sloveniji, s številčno javnostjo komunicira na družabnih omrežjih, široko občinstvo so našli med podkasti, za zmagovalca med radijskimi postajami pa so ga že več let zapored razglasili tudi bralci revije Reader's Digest.



Izvrstna radijska ekipa dnevno soustvarja najbolj priljubljene radijske vsebine, ki so odličen spremljevalec na poti, v službi ali doma. Foto: Val 202

Pet desetletij na vrhu priljubljenosti med poslušalci v Sloveniji je svojevrstna potrditev kakovosti in kredibilnosti Vala 202 za kar se novinarji in drugi ustvarjalci programskih vsebin trudijo vsak dan. Zaupanje poslušalcev ni nekaj, kar bi se dalo kupiti, zato je tudi to priznanje še ena potrditev prave programske poti.



Delček mozaika "valovski" vsebin. Foto: Val 202

Val 202 pride na dom, krajša vožnjo z vlakom ali avtobusom, v avtomobilu je sogovornik, nasploh pa s ponudbo glasbenih, športnih, informativnih, izobraževalnih in zabavnih vsebin kjerkoli odličen spremljevalec. V oddajah, kot so Nedeljski gost, Centrifuga, Zapisi iz močvirja, Toplovod, Izštekani, Popevka tedna, Naval na šport, Odbita do bita, Vroči mikrofon, Frekvenca X, Nedeljsko športno popoldne in mnoge druge, je moč zaznati odsev podobe življenja vsakega posameznika. V programu je pozornost namenjena tako velikim športnim dogodkom, kot rekreativnim prireditvam, odmevnim glasbenim koncertom in tistim še ne uveljavljenih avtorjev, vročim političnim temam in življenjskim težavam poslušalcev.



Ekskluzivni koncert Dan 202: 50 let Vala 202 je razprodan, lahko pa neposredni prenos spremljate od 21. ure naprej na Valu 202, TV SLO 2 in prek spleta na . Foto: Val 202

Blagovna znamka Val 202 je rezultat dobrega dela uredništev in sodelovanja s poslušalci. Prostor v etru Vala 202 bodo tudi v prihodnje našle mnoge vsebine, zgodbe posameznikov, aktualne politične in gospodarske informacije, slovenski in svetovni športni dogodki, pozornost pa bo namenjena tudi znanstvenim dosežkom in dogajanju v širšemu evropskemu prostoru. Odlika dobre radijske postaje, kot je Val 202, pa je tudi kakovostna svetovna in domača glasba. V uredništvu Vala 202 so še posebej ponosni, da dobrim slovenskim izvajalcem pomagajo do poslušalcev in z izdajami del slovenskih glasbenih skupin dvigujejo raven slovenske zabavnoglasbene produkcije. Številne mednarodne aktivnosti in priznanja pa dvigujejo ugled Vala 202 tudi zunaj meja Slovenije.

Čeprav je bilo pogosto slišati, da bo internet prevzel primat v medijskem prostoru, pa prav praksa Vala 202 dokazuje, da so sinergijski učinki obeh medijev lahko odlični. Tako lahko vse, kar ste zamudili ali manj pozorno poslušali, poiščete na spletni strani www.val202.si in spoznate, kako deluje podcast; tako se bo vaš radio kar najbolje prilegal vašemu urniku in načinu življenja.

Zakaj poslušati Val 202?

  • zato, ker tradicijo učinkovito združuje s sodobnostjo
  • zato, ker za vsako oddajo stoji izvrstna radijska ekipa
  • zato, ker poslušalci o dogodkih izvedo takoj, ko se zgodijo
  • zato, ker je vodilo glasbenega izbora kakovost
  • zato, ker šport odlično prenaša na radijske frekvence
  • zato, ker vas opozori na nevarnost, pa tudi na priložnosti
  • zato, ker je v programu vedno prostor za vaše zgodbe
  • zato, ker podira meje konvencionalnosti
  • zato, ker gleda v prihodnost
  • zato, ker vam zaupa, tako kot vi zaupate njemu.
Pol stoletja dinamičnega dela – zgodbe ustvarjalcev Vala 202

  • Ekipa Vala 202 je bila vedno raje na terenu kot v studiu, še posebej gore so bile zelo priljubljena točka reporterjev. Leta 1978 je s Triglava ob 200. obletnici prvega vzpona poročal Franci Pavšer, radijska tehnika Slavko Šetina in Matjaž Culiberg pa sta leta 1979 sodelovala v jugoslovanski odpravi na Mount Everest, vzpostavila sta radioamaterske povezave in po njuni zaslugi so poslušalci Vala 202 lahko spremljali novice o odpravi, ki so prihajale neposredno iz baznega tabora pod Everestom. Aleš Smrekar pa se je na Val 202 leta 1996 oglasil s Kilimandžara.
  • Janez Martinčič se je v živo v studiu Vala 202 pogovarjal z gostjo, ki je na intervju prišla s svojo nekaj mesecev staro dojenčico. Po kakšnih treh minutah pogovora je punčka začela jokati in Janezova sogovornica jo je potolažila na najbolj naraven način. Tako je dojila hčerko in odgovarjala na vprašanja.
  • Novinarja Vala 202 sta prišla v Ribnico, da bi poročala o okrogli mizi, v glasbeni šoli jima je hišnik povedal: »Pri nas ni nobene okrogle mize, so same štirioglate.«
S časovnim trakom in številnimi oddajami na Valu 202 skozi 50-letno zgodovino ustvarjanja
V mesecu, ko Val 202 obeležuje 50 let delovanja, se bodo številni radijski ustvarjalci sprehodili po bogati zgodovini radijskega delovanja. Pogledali bodo, kako so posamezna področja, od športa, znanosti in tehnologije pa do glasbe in humorja, pomembno prispevala k razvoju Vala 202 in tudi k premikanju meja mogočega v slovenski radijski krajini. Vse oddaje so in še bodo zbrane na posebni spletni podstrani 50 let Vala 202. Po zgodovini pa se lahko sprehodite tudi s pomočjo časovnega traku, na katerega radijski ustvarjalci vnašajo arhivske posnetke Vala 202. Tiste, ki jih najdejo sami, in tiste, ki jih pošljete poslušalci. Več pa tukaj: val202.rtvslo.si/skozileta.



Val 202 skozi čas na spletni strani . Foto: Val 202

Obletnica Vala 202 tudi na TV Slovenija
Razvedrilni program Televizije Slovenija bo 50-letnico Vala 202 obeležil s tremi oddajami. Dvodelna dokumentarna oddaja 50 let Vala 202 bo na sporedu 11. in 18. junija ob 20. uri na TV SLO 1. Valovski jubilej pa bodo pospremili tudi z neposrednim prenosom ekskluzivnega koncerta Dan 202: 50 let 202, ki bo 16. junija v ljubljanskih Križankah. Prenos boste lahko spremljali od 21. ure naprej na TV SLO 2, kot tudi na Valu 202 in prek spleta na val202.si.

50 let Vala 202, dokumentarna oddaja v dveh delih 11. in 18. junij ob 20. uri na TV SLO 1.
Dokumentarec ob 50-letnici Vala 202, narejen v dveh delih, govori o dveh obdobjih Vala 202 in javnega radia. Prvo je obdobje Radia Ljubljane, socializma in demokratizacije, drugo pa era Radia Slovenija, čas samostojne države, tranzicije, komercializacije in digitalizacije. V dokumentarnem filmu ob 50-letnici Vala sodeluje 50 sogovornikov, nekdanjih in sedanjih Valovcev. Avtor dokumentarne oddaje je Bojan Krajnc.