Dolina Soče praznuje z ribiči, ribogojci in ljubitelji narave v Tolminu


Dolina Soče praznuje z ribiči, ribogojci in ljubitelji narave v Tolminu

Otvoritev ribiške sezone se bo letos v Dolini Soče odvila v velikem slogu. V sveži preobleki se vrača Festival soške postrvi, posvečen kraljici sladkovodnih rib. Lepotici, ki je zver. Največji postrvji vrsti v Evropi in najbolj plemeniti ribi Jadranskega porečja. Občina Tolmin in Ribiška družina Tolmin bosta v dveh koncih tedna, v petek in soboto, 1. in 2. aprila ter 8. in 9. aprila, z domačini in obiskovalci iz vse Slovenije, praznovali tradicijo ribištva, ribogojstva in naravovarstvenih prizadevanj. Avtohtona soška postrv je namreč ob križanju z drugimi vrstami skoraj izumrla in Ribiška družina Tolmin je pri njeni ohranitvi odigrala ključno vlogo. V Tolminu letos s festivalom združujejo kar štiri velike dogodke: nagrajeni dokumentarni film Smaragdni raj in razstavo Ribiške družine Tolmin, otvoritev učne pešpoti ob Tolminki z aktivnim popoldnevom, strokovno okroglo mizo in glavni prireditveni dan s tekmovanjem v kastingu. Prvo in drugo aprilsko soboto bo dišalo po odličnih lokalnih pridelkih in izdelkih iz rib. Razpoloženje bosta dvignila kar dva koncerta priljubljenih slovenskih glasbenikov. Prvo soboto bosta nastopila Matjaž Jelen (Šank Rock) in Sergej Škofljanec (San di EGO), drugo soboto pa Maja Keuc in Uroš Perić. Pestro dogajanje bo pospremil tudi slikarski Ex tempore z razstavo. Celoten festival je brezplačen in odprt za vse obiskovalce. Več o programu najdete na na spletni strani občine Tolmin in Doline Soče.


Ujemi in spusti 

Ujemi in spusti je načelo spoštovanja do narave in trajnostnega načina ribolova, na katerega soški ribiči že dolgo prisegajo. 

Domačini so ribičev vedno veseli, saj so kakovostni gostje, ki znajo ceniti naravni in kulturni prostor ene najlepših alpskih rek sveta. Smaragdna lepotica Soča s svojimi pritoki ni le paša za oči in prostor za oddih v naravi. V zgornjem toku ene zadnjih nedotaknjenih rek na svetu domuje soška postrv. Tej gibki, hitri in lepi ribi plenilki je že s prostim očesom težko slediti. Lokalni ribiči in ribogojci se močno zavedajo pomena ohranjanja soške marmorne postrvi, ki je nekoč naseljevala celotno jadransko porečje, danes pa sodi med ogrožene vrste.

Na festivalu bodo člani Ribiške družine Tolmin v dveh vikendih predstavili od vezave muh do prikaza suhe ribiške discipline. Na okrogli mizi Soška postrv in rekreativna ekologija bo 8. aprila tekla razprava o zavedanju krhkosti ravnotežja v naravi. Ne zamudite prikazov, delavnic, kulinarične ponudbe, razstav in tekmovanja v kastingu, ki bodo otvorili ribiško sezono v Dolini Soče. 




Učna pešpot ob Tolminki

Ste vedeli, da so na reki Soči našli ribiški trnek iz daljnega 6. stoletja? Sta vam imeni Salmo trutta marmoratus in Thymallus thymallus kaj znani? To sta dve najbolj slavni ribi v Dolini Soče - soška postrv in jadranski lipan. Še mnogo zanimivosti o soški postrvi in ribogojstvu boste lahko izvedeli na učni pešpoti ob Tolminki, ki bo uradno zaživela v soboto, 2. aprila. Edinstvena učilnica na prostem vabi vse ljubitelje narave in sprehodov, športne navdušence, ljubitelje in mojstre ribolova ter vedoželjneže vseh starosti. Uporaba pešpoti bo prosta in brezplačna. 



2 vikenda, 4 dogodki, neskončno dobre volje in postrvi

V petek, 1. aprila, Kinogledališče Tolmin ob 18. uri vabi na ogled projekcije nagrajenega filma Smaragdni raj in na pogovor z avtorjem Laurensom Bubendorferjem. Ob 19.30 svoja vrata odpira razstava Ribiške družine Tolmin: Lepotica je zver. 

V soboto, 2. aprila, bodo med 10. in 12. uro za ljubitelje narave in raziskovalce organizirana vodenja po učni pešpoti ob Tolminki. Zbirno mesto bo pod mostom čez Tolminko na državni cesti (Zavod Sara Vuri). Udeleženci boste spoznali življenje rib v reki, ribogojstvo in ribištvo. Med 14. in 17. uro bodo v okviru aktivnega popoldneva na učni pešpoti potekale različne delavnice in predstavitve za odrasle in otroke. Ob 15. in 16. uri vas v okviru dneva odprtih vrat na voden ogled vabi Ribogojnica Faronika. Uradno odprtje učne pešpoti ob Tolminki ob 17. uri bo s svojim nagovorom pospremil župan Občine Tolmin Uroš Brežan, ob 17.20 sledi akustični koncert Matjaža Jelena (Šank Rock) in Sergeja Škofljanca (ex San Di EGO). 

V petek, 8. aprila, bo v Kinogledališču Tolmin ob 17. uri okrogla miza na temo Soška postrv in rekreativna ekologija. Okrogla miza želi spodbuditi pogovor in dogovor, kako bi deležniki v prostoru še bolje razumeli pričakovanja drug drugega, a hkrati tudi sprejeli morebitne nujne omejitve, da okolje, domačini in prostočasne aktivnosti na prostem ne bodo stopnjevali negativnega vpliva na škodo vseh. V soboto, 9. aprila, se bo v športnem parku Brajda Tolmin med 9. in 13. uro odvijala državna tekma v kastingu, kjer si boste obiskovalci festivala lahko ogledali prikaz kasting disciplin in preizkusili tudi svoje spretnosti. Vsi gurmani in ljubitelji domačih izdelkov vabljeni na Mestni trg Tolmin, kjer bo med 15. in 19. uro tržnica s ponudniki lokalnih pridelkov in izdelkov. Med 15. in 18. uro bodo potekale različne delavnice. Preizkusite se v vezavi umetnih muh, udeležite se keramične delavnice ali delavnice Javnega zavoda Triglavski narodni park. Na prizorišču festivala bo od 10. ure potekal slikarski ex-tempore, ki se bo zaključil z otvoritvijo razstave nastalih del ob 18.30. Svoja vrata bo za vse obiskovalce odprl tudi Tolminski muzej. Ob 17. uri pridete na svoj račun gurmani na kulinarični delavnici Postrv, kraljica krožnika z Akademijo Jezeršek. Po končani delavnici sledi zaslužena degustacija. Ob 19. uri bosta dogodek v stilu zaključila Maja Keuc in Uroš Perić z akustičnim koncertom Cheek to cheek. 

Ribiči, ribogojci, strokovna javnost in vsi ljubitelji narave, se vidimo na Festivalu soške postrvi v Tolminu!

PR Turizem Dolina Soče