V okviru priprave nove Celostne prometne strategije Mestne občine Ljubljana 2025–2032 želimo slišati tudi čim več mnenj Ljubljančank in Ljubljančanov o prometu

V okviru priprave nove Celostne prometne strategije Mestne občine Ljubljana 2025–2032 želimo slišati tudi čim več mnenj Ljubljančank in Ljubljančanov o prometu in mobilnosti v našem mestu, zato vas vabimo na javno razpravo, ki bo v četrtek, 19. septembra 2024, ob 17. uri v Centru Četrtne skupnosti Golovec na Pesarski cesti 14.


Z novo Celostno prometno strategijo MOL 2025–2032 bomo nadgradili dosedanje ukrepe na področju učinkovitega in trajnostno naravnanega prometa v Ljubljani, zato nas zanima, kakšnih ukrepov si želite, da bi svoje vsakodnevne poti rajši kot z avtomobilom opravili peš, s kolesom ali javnim prevozom.


Sodelujte pri pripravi strategije

Meščanke in meščani lahko na različne načine sodelujete pri pripravi nove strategije:

  • Na interaktivnem zemljevidu Ljubljane lahko na povezavi https://cps.projekti.si/ljubljana označujete prometne ureditve, za katere menite, da niso ustrezne, ali pa jih pohvalite.
  • Svoj pogled na razvoj prometa v Ljubljani nam lahko sporočite tudi z izpolnitvijo kratke ankete na povezavi, ki jo najdete tukaj. S tem boste pripomogli, da bo nova strategija lahko uspešno odgovorila na potrebe in želje prebivalk in prebivalcev Ljubljane.
  • Če se želite osebno pogovoriti o prometu v Ljubljani ter podati konkretne predloge ukrepov, ki bi po vašem mnenju pripomogli k bolj učinkovitemu prometu in manjši uporabi avtomobila na kratkih poteh, pa vas vabimo na javno razpravo Kakšen naj bo promet v Ljubljani?, ki bo v četrtek, 19. septembra 2024, ob 17. uri v Centru Četrtne skupnosti Golovec na Pesarski cesti 14. 
Udeležba je omejena na okvirno 50 oseb, zato je obvezna prijava. Prijavite se lahko tudi na številki  01 306 19 02. V primeru večjega povpraševanja bo izvedena dodatna javna razprava, o tem pa boste obveščeni takoj po prijavi.

Opredeljeni predlogi in izzivi bodo osnova za iskanje rešitev in oblikovanje ukrepov v Celostni prometni strategiji MOL 2025–2032, pri čemer bodo imeli prednost trajnostno naravnani ukrepi. Na osnovi tega strateškega dokumenta bo Mestna občina Ljubljana lahko tudi kandidirala za javna sredstva za financiranje teh ukrepov.


Potek dogodka

  • 17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor podžupana Ljubljane doc. Roka Žnidaršiča
  • 17.10 – 17.20 O Celostni prometni strategiji: pomen in proces priprave ter predstavitev poteka razprave
  • 17:20 – 19.00 Javna razprava: v vodenem pogovoru udeleženci dobijo besedo in lahko izpostavijo izzive ter predlagajo (strateške) ukrepe. V zaključku označijo tiste, ki se jim zdijo najbolj ključni.
Razpravo bo vodil dr. Aidan Cerar z IPoP - Inštituta za politike prostora. IPoP skupaj z Ljubljanskim urbanističnim zavodom in Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije tvori konzorcij izdelovalcev Celostne prometne strategije MOL 2025–2032.

Priporočamo, da na javno razpravo prispete na trajnosten način: peš, s kolesom ali katero drugo obliko aktivne mobilnosti, v sopotništvu ali z javnim potniškim prevozom. Najbližja avtobusna postaja (Nusdorferjeva; linija št. 5 in št. 9) je oddaljena 1 minuto hoje od prizorišča. Najbližje postajališče sistema souporabe koles Bicikelj je pri trgovini Lidl pri križišču Litijska–Pesarska.

Foto: Nik Rovan
Vir : www.ljubljana.si