CIKEL PREDAVANJ IN POGOVOROV SLOGI IN DRAMAKdo in kdaj pleše uporni ples? Sławomir Mrożek: Tangov četrtek, 14. decembra 2023, ob 18. uri

CIKEL PREDAVANJ IN POGOVOROV SLOGI IN DRAMAKdo in kdaj pleše uporni ples?
Sławomir Mrożek:
Tangov četrtek, 14. decembra 2023, ob 18. uri

v Drama Kavarni, SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva 1, Ljubljana.Tango je posebna igra še bolj posebnega dramatika. Sławomir Mrożek je bil namreč poljski pisatelj in novinar, ki se je skupaj z ženo leta 1963 odpravil na turistično potovanje v Italijo in tam kar ostal. Tango je bil prvič objavljen leta 1964 v poljski gledališki reviji Dialog, prvič pa je bil uprizorjen v nekdanji Jugoslaviji, natančneje v Beogradu 21. aprila 1965. Mrožek je od leta 1960, ko so uprizorili njegovo Policijo v SLG Celje (rež. Janez Vrhunc), nenehno prisoten na slovenskih odrih, saj Repertoar slovenskih gledališč beleži kar 28 uprizoritev njegovih del. Pet od teh jih je uprizoritev Tanga.



Sławomir Mrożek, Tango, režiser Miran Herzog, Drama Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani, premiera 22. oktobra 1965. Na fotografiji: Polde Bibič kot Edek, Maks Bajc kot Evgenij, Ali Raner kot Artur in Majda Potokar kot Ala. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Predavanje dr. Gašperja Trohe, direktorja Slovenskega gledališkega inštituta, bo odstrlo pomenske tančine dramskega besedila, načine uprizarjanja pri nas in odmeve te Mrožkove igre. Kdo je torej plesal ta uporni argentinski ples? Proti komu je bil upor usmerjen?Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni SNG Drama Ljubljana (ob delavnikih od 14.00 do 20.00, ob sobotah od 18.00 do 20.00, uro pred predstavo ali drugim dogodkom).Prisrčno vabljeni! SLOGI in Drama. V ciklu predavanj in pogovorov sodelavci Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) aktualne uprizoritve SNG Drama Ljubljana pred premierami v sezoni 2023/24 postavljajo v širši zgodovinski, umetniški in družbeni kontekst. Dogodki ponujajo ekskluzivni vpogled v zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja in občinstvo že pred ogledom posameznih predstav spodbujajo k razmisleku o temah ter vprašanjih, ki jih odpirajo izbrana dramska dela, njihova kritiška recepcija in uprizoritvena zgodovina.

VIR: Slogi