V okviru srečanja Bled pred Bledom bo prihodnji teden v Sloveniji na obisku pisatelj turško-kurdskega rodu in predsednik Mednarodnega PEN Burhan Sönmez.

Na predvečer srečanja mednarodnega odbora Pisatelji za mir na Bledu bo v torek, 10. maja 2022, ob 19. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma s pisateljem pogovor o njegovem romanu Istanbul Istanbul, ki je v slovenskem prevodu izšel pri Cankarjevi založbi (zbirka Moderni klasiki), in o aktualnih družbenih vprašanjih. Z avtorjem se bo pogovarjal novinar Ervin Hladnik Milharčič. Udeležencem bo uvodoma spregovorila predsednica Slovenskega centra PEN Tanja Tuma.

Vljudno vabljeni!
O knjigi Istanbul, Istanbul
Burhan Sönmez
ISTANBUL ISTANBUL
Spremna beseda Aljaž Krivec
 
Prevod Lili Potpara
Zbirka Moderni klasiki
Uredil Andrej Blatnik
224 strani, cena: 29,99 EUR
 
V romanu Istanbul, Istanbul štirje politični zaporniki v podzemni celici skozi pripovedi in pogovore slikajo Istanbul, kakršen je bil, kakršen je in kakršen živi v njihovih spominih  ali sanjah, tako živo, da ga skorajda lahko zagledamo, začutimo in zavonjamo.
Štirje jetniki – študent Demirtay, doktor, brivec Kamo in stric Küheylan – čakajo, da pridejo na vrsto za obravnavo pri paznikih. Kadar niso podvrženi nepredstavljivemu mučenju, si obsojenci krajšajo čas s pripovedovanjem zgodb o mestu. Polagoma se podzemska pripoved spremeni v zgodbo o mestu zgoraj. Roman, v središču katerega so sprva ljudje, se osredotoči na mesto. In bralec odkrije, da je v Istanbulu nad tlemi prav toliko trpljenja in upanja kot v pozemnih celicah.
 
Burhan Sönmez (1965), pisatelj turško-kurdskega rodu, je avtor petih romanov, prevedenih v mnoge svetovne jezike, ter prejemnik nagrade Vaclava Havla leta 2017 in literarne nagrade Evropske banke za obnovo in razvoj leta 2018. Od jeseni 2021 je predsednik mednarodnega pisateljskega združenja.

PR: CZ