Minuli petek se je Pika, najmočnejša, najbolj pogumna in povsem samosvoja junakinja otrok in odraslih, prebila skozi čas in v Velenju se je začel 34. Pikin festival.

Minuli petek se je Pika, najmočnejša, najbolj pogumna in povsem samosvoja junakinja otrok in odraslih, prebila skozi čas in v Velenju se je začel 34. Pikin festival. Na otvoritveni dan je Pikino deželo obiskala in jo do zadnjega kotička z zanimanjem raziskala iskriva zvezda slovenskega gledališkega odra, filmskega platna in televizijskega ekrana Milena Zupančič – letošnja častna pokroviteljica »festivala, kakršnega ni nikjer drugje,« ki je po pogovoru v Galeriji Velenje prevzela vlogo vseh vlog. Postala je Pikina ambasadorka in se zavezala, da bo vselej in povsod širila glas o tem navdihujočem festivalu, ki otrokom nudi kulturno-vzgojne, ustvarjalne, izobraževalne in gibalne ter vselej zabavne dogodivščine. Obiskovalci številnih prizorišč v središču mesta bodo od predvčerajšnjega do pojutrišnjega dne potovali vse do petka, 15. septembra, ko se bo Pika poslovila s podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik, in koncertom Alye.


Milena Zupančič je brezčasno junakinjo Piko spoznala, ko sta bili vrstnici. Kasneje se je v različnih življenjskih obdobjih z radostjo spominjala, kako je odraščala z njo in ji želela biti podobna. »V tem besedilu je nekaj fantastičnega, da človeka vedno znova opominja, da mora biti zelo hraber v življenju, pogumen, svoboden, da se ne sme počutiti odvisnega od nikogar,« razmišlja častna pokroviteljica 34. Pikinega festivala, ki Piko doživlja kot eno boljših literarnih junakinj in večjih vzornic. »Pikin festival sem prvič obiskala takrat, ko je moj izjemni kolega, Velenjčan Marko Mandić, bil še gimnazijec. Danes sem ponovno navdušena. Veliko sem hodila po svetu in verjemite, ne motim se, ko rečem, da noben drug festival otrokom ne nudi toliko zabavnih in poučnih doživetij. Res je nekaj izjemnega,« je v pogovoru pred slovesno podelitvijo častnega naziva povedala Pikina ambasadorka, ki rada potuje tako v prostoru kot v času. Kot Unicefova ambasadorka je 13 let obiskovala dežele, ki jih pesti pomanjkanje, in srečevala otroke, ki odraščajo brez pitne vode, zdravil, izobraževanja in drugih dobrin. Zadnja leta pa Pikina ambasadorka pogosteje potuje tudi v času. Rada se vrača v spomine. »Zdi se mi, da smo se imeli bolj radi in smo se veliko več družili. Da smo si gledali bolj naravnost v oči. Danes pa kar nekam proti tlom,« je dejala. In če bi s časovnim strojem lahko odpotovala v katerikoli čas? »V življenju sem doživela veliko lepega in svet je bil lep. Sedanjost se mi ne zdi prav rožnata. Pri svojih letih pa ne govorim o prihodnosti. Zato bi še enkrat izbrala svoje življenje,« pravi Pikina ambasadorka Milena Zupančič. 


Pikin zagon časovnega stroja
Sončna sobota je v Pikino deželo privabila številne popotnike skozi čas od blizu in daleč. Na osrednjem prizorišču 34. Pikinega festivala na Titovem trgu sta jih sprejela Gusar in profesorica Časoslava in skupaj so nastavili časovni stroj za Pikin prihod Pike. Po nekaj po(ne)srečenih poskusih sta vendarle dovolj privila zavore za povratek v preteklosti in ravno prav napela vzmeti za skok v prihodnost, da je Pika s časovnim strojem prišla v sedanjost. Prinesla je rado(vedno)st ter pogum za male in velike raziskovalce domišljije, ki so ves konec tedna s časovnim strojem potovali po antiki, srednjem veku, Divjem zahodu, socializmu ali prihodnosti. 
Obiskovalcem je dobrodošlico zaželel tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ki je Piki za en teden predal županovanje z zaupanjem, »da bo Pikin festival ponovno ustvaril zelo lepo zgodbo za najmlajše in jim omogočil ustvarjanje lepih spominov na dogodivščine, ki jih zanje pripravlja celo mesto. Z veseljem sprejmemo vsakega obiskovalca – otroke in odrasle od blizu in od daleč. Verjamem, da nikomur ne bo žal,« je povedal, preden ga je Pika poslala na počitnice v prihodnost. 


Pogled v prihodnost
Največji slovenski otroški festival bo popotnike skozi čas vabil do petka, 15. septembra. Od ponedeljka, 11., do srede, 13. septembra, se bodo Piki v dopoldanskih urah (9.00–13.30) pridružile številne organizirane šolske skupine iz vse Slovenije, popoldnevi (15.30–18.30) bodo ponovno namenjeni vsem obiskovalcem, četrtek in petek, 14. in 15. septembra, pa bo festival odprt izključno med 15.30 in 18.30. V petek se bo na Titovem trgu ob 17.30 tudi uradno zaključil s koncertom pevke Alye in podelitvijo najvišjih festivalskih priznanj, zlatih pik.
Dotlej bodo obiskovalci potovali od antičnih do futurističnih časov. Na Titovem trgu, kjer Pikino mesto, sejem in umetniška tržnica nudijo le najboljše vseh časov, se bodo na Kapitanovem odru vrstili glasbeno-scenski nastopi. V Rdeči dvorani jih čaka 45 ustvarjalnih kotičkov, futuristično-raziskovalni poligon, srečanje z novimi tehnologijami in skok v preteklost Šaleške doline z Muzejem Velenje. S Piko bodo lahko preizkusili svojo moč na plezalni steni. Na Pikinem otroškem igrišču bodo med drugim našli Fickov oder, arheologa na najdišču dinozavrov, Pikin športni poligon in inovativna vozila na nožni pogon. Glasbeno-gledališki Pikin oder v Domu kulture Velenje bo nudil uprizoritve profesionalnih gledaliških ansamblov, Tomažev oder v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pa polprofesionalnih in ljubiteljskih gledališč. V Galeriji Velenje, Knjižnici Velenje, Muzeju Velenje na Velenjskem gradu, Mladinskem kulturnem klubu eMCe plac in na Pošti Velenje bodo na ogled Pikine razstave. 


Ker Pika trdno verjame, da malo dobro delo prekosi velike besede, ima tudi 34. Pikin festival dobrodelno noto. Na info točkah na Titovem trgu in v Rdeči dvorani sta Pikina šparovčka, v katerih zbiramo prostovoljne prispevke za pomoč ljudem, ki so se znašli v težavah zaradi nedavnih poplav. Pikini prijatelji lahko pomagajo tudi tako, da do 31. 10. 2023 pošljejo SMS na številko 1919 in pripišejo »VELENJEPOMAGA5« ali pa prispevek nakažejo na dobrodelni račun, odprt pri MZPM Velenje, Aškerčeva 21, 3320 Velenje; TRR pri NLB: SI56 0242 6001 1465 352; koda namena: CHAR, namen plačila: donacija Velenje pomaga; sklic/referenca: SI00 2023-1.


 Ponosni smo, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so MZPM Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, JSKD - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Galerija Velenje, Kino Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

PR - Festival Velenje

Pikin festival foto: Ksenija Miko