vljudno Vas vabimo na odprtje razstave Srce mesta, ki bo v ponedeljek, 5. septembra, ob 19. uri v Mali galeriji Banke Slovenije.

Spoštovani, 

vljudno Vas vabimo na odprtje razstave Srce mesta, ki bo v ponedeljek, 5. septembra, ob 19. uri v Mali galeriji Banke Slovenije.

Srce mesta povzema zgodovino monumentalnega poslopja Banke Slovenije, katerega del je tudi Mala galerija, in čas njegove gradnje, ko se je na območju današnje Slovenske ceste oblikoval nov finančni, poslovni in trgovski center mesta. Gre za zgodbo Ljubljane v času med obema vojnama, ko se ta odločno začne spreminjati iz zaspanega provincialnega mesta v moderno prestolnico. Razstava skozi stare podobe pripoveduje zgodbo o Ljubljani, ki je več ni, in o mestu, ki jo je nadomestilo.

Gradnja palače Banke Slovenije v začetku 20. let prejšnjega stoletja na razstavi simbolično nastopa kot temeljni kamen povojnih projektov modernizacije mesta, ki mestnem središču podajo današnje konture. Srce mesta je zgodba o urbanistični, arhitekturni, vendar tudi družabni in vsakdanji preteklosti mesta, preteklosti, ki je vidni gradnik njegove sedanjosti in naše lastne izkušnje Ljubljane.

Na otvoritvi bodo spregovorili Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, Vladimir Vidmar, kustos Male galerije Banke Slovenije, in etnolog Janez Bogataj.

Vljudno vabljeni.

LETAK.pdf 51.69 KB


PR: BANKA SLOVENIJE Evrosistem | Odnosi z javnostmi