Na Ponikvi, rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, bo v nedeljo, 9. oktobra 2022, potekalo 19. vseslovensko srečanje kmetov.

Vodilna misel srečanja je: O vsem se pogovoriti, skupaj skleniti in storiti. Pri izbiri misli in pripravi dogodka se tokrat osredotočamo na vprašanja o iskrenosti poslušanja in pogovora, soodgovornosti in sodelovanja, razločevanja in odločanja. Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam pridružite. Letošnje srečanje bo ponovno organizirano na dveh lokacijah, na Ponikvi in Slomu.

Pričelo se bo v cerkvi sv. Martina na Ponikvi, kjer bo ob 12. uri ob somaševanju duhovnikov mašo daroval celovški škof dr. Jože Marketz. Sodeloval bo evangeličanski škof Leon Novak. S petjem bodo mašo obogatili člani moškega pevskega zbora Lira iz Kamnika. Med sveto mašo bo potekal prinos darov pred oltar. Darovi – plodovi, ki jih pridelajo kmetje ali izdelki s kmetij, so namreč simbolična zahvala zavetniku za dobro letino.

Ob 14. uri se bo druženje nadaljevalo z akademijo pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Osrednji gost bo gledališki igralec Tone Kuntner, ki bogati slovensko kulturo tudi s svojo poezijo. Predvidoma se bo akademije udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Druženje bomo zaključili s pogostitvijo. Tradicionalni golaž in dobrote s kmetij bodo pripravili člani prostovoljnega gasilskega društva Ponikva in članice okoliških društev kmečkih žena ob sodelovanju učencev Srednje kmetijske šole Šentjur.

Na Slomu bo možen ogled hiše, kjer se je leta 1800 rodil Anton Martin Slomšek. V njej je prikazana življenjska pot velikega duhovnika, vzgojitelja in narodnega buditelja. Pri izvedbi srečanja poleg Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije sodelujejo občina Šentjur pri Celju, župnija Ponikva in številni prostovoljci.
Za tiste, ki bi radi prišli na srečanje in nimajo prevoza, se bodo po Zavodih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije organizirali avtobusni prevozi. Več o tem najdete na spletni strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije www.kgzs.si/ponikva.

Dogodek organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z občino Šentjur, župnijo Ponikva ter številnimi prostovoljci.

PR: KGZS