Ljubiteljice in ljubitelji uspešnic se bodo ta mesec razveselili štirih novih knjig nove zbirke Žametna Beletrina.

Ljubiteljice in ljubitelji uspešnic se bodo ta mesec razveselili štirih novih knjig nove zbirke Žametna Beletrina.

Tokrat bomo brali kriminalno-politični triler Andreja Capobianca Kdo je ubil SEKS, avtobiografijo Jennete McCurdey Vesela sem, da je mami umrla, instagramovsko uspešnico Coco Mellors Kleopatra in Frankenstein in  knjižni prvenec o prijateljstvu Shelby Van Pelt Nadvse bistra bitja.Ali kot pravi urednica Žametne Beletrine Branka Fišer: "Prvi paket žametk v letošnjem letu bo nagovoril ljubitelje političnih trilerjev, tragikomične avtofikcije, sodobnih velemestnih romanc ter duhovitih pripovedi o nežnih vezeh med ljudmi in živalmi."Andrej Capobianco: Kdo je ubil SEKS?



Kdo je ubil SEKS je kriminalno-politični triler izpod peresa novega avtorja na slovenski literarni krimi sceni ter dolgoletnega uslužbenca različnih institucij Evropske unije Andreja Capobianca, Slovenca, ki je do svojega tridesetega leta živel v Rimu. Duhovito in iskrivo literarno delo nudi vpogled v razdvojenost in majhnost slovenskega političnega prostora, a ves čas pazi, da se ne sprevrže v moralko. V knjigi spoznamo Laro Šmit, nekdanjo teniško legendo in vodjo hitro vzpenjajoče se novoustanovljene Slovenske evropske konstruktivne stranke (SEKS), ki pred začetkom volilne kampanje in ravno med tekmo Lige prvakov pade z balkona v središču Ljubljane. Naključje hoče, da sta jo na dan smrti – da bi zbrala dokaze o njeni domnevni nezvestobi – zasledovala zasebna detektivka, »primorski vihar« Anita Fikač in mladi stažist Rado Tulli, ki se je v Ljubljano preselil iz Rima. Ker postaneta v preiskovanju primera nepogrešljiva, sklene z njima zavezništvo policijski inšpektor Ivan Morelli. Politično ozračje se pregreva in vsem trem se silno mudi prebiti se skozi labirint političnih in zasebnih spletk, da bi storilca ali storilko pripeljali pred roko pravice. Vznemirljivo branje, ki poleg mojstrsko domišljenega zapleta prinaša tudi redek vpogled v svet politike.Jennette McCurdy: Vesela sem, da je mami umrla


Jennette McCurdy, zvezdnica in nekdanja igralka, v eni najbolj branih knjig preteklega leta opisuje tegobe, s katerimi se je soočala kot otroška igralka, pa tudi, kako je nadzor nad svojim življenjem naposled vzela v lastne roke. Knjiga Vesela sem, da je mami umrla, ki jo je prevedla Katja Bizjak, je srce parajoča, a hkrati duhovita avtobiografija, ki je že osvojila bralce po vsem svetu.Prve igralske avdicije se je Jennette McCurdy udeležila že pri rosnih šestih letih. Njena mati je sanjarila, da bo hči postala zvezda, Jennette pa je bila pripravljena storiti vse, da bi izpolnila mamina pričakovanja in jo osrečila. Pod njenim vodstvom je začela ubogljivo omejevati vnos kalorij in se tehtala po petkrat na dan. Poslušno je sodelovala v dolgotrajnih lepotičenjih in vdano poslušala materine pikre pripombe. Do šestnajstega leta je z njo morala deliti celo svoje dnevnike, e-pošto in ves zaslužek. Ubogljivost, slava in denar pa ji niso prinesli zadovoljstva in miru, celo materine sreče ne. Ko ji je mati zaradi raka umrla in je pozneje sprevidela, da je postala sužnja nekdaj zveste zaveznice, bulimije, so se ji iluzije začele druga za drugo razblinjati. Končno je bila pripravljena stopiti na trnovo pot nazaj k sebi, ki jo je po vztrajnem samospoznavanju nagradila z dolgo iskanim zadovoljstvom in mirom.Coco Mellors: Kleopatra in FrankensteinCoco Mellors je britanska pisateljica, ki je s prvencem Kleopara in Frankenstein doživela izjemen medijski preboj. Knjiga je instagramovska uspešnica o spontanih odločitvah, ki oblikujejo naše življenje, in o nepopolnih odnosih, ki se porodijo iz nepričakovano popolnih večerov.
»Pozabite na Sally Rooney – to je najbolj vroča knjiga ta hip,« so pri Sunday Timesu zapisali ob izidu prvenca Coco Mellors. »Zvezdniški prvenec – pameten, pronicljiv in čudovito zabaven,« je knjigo napovedoval Evening Standard, na LitHubu pa so se navduševali nad atmosfero knjige, ki »spominja na zgodnje sezone nanizanke Punce«. Zasvojljiv, duhovit in ganljiv roman, ki ga je v slovenščino prevedla Maja Lihtenvalner, je boleče iskrena ljubezenska zgodba mlade umetnice in nekoliko starejšega kreativca v hedonističnem New Yorku, mestu neskončnih priložnosti.Cleo grozi, da se bo morala posloviti od mesta svojih sanj. Ima 24 let, vsak večer je na drugi zabavi, študentska viza se ji izteka in denarja nima niti za cigarete. Na silvestrovo ji naključno srečanje ponudi rešilno bilko v podobi Franka, 20 let starejšega uspešnega poslovneža, ki ji lahko ponudi varnost, po kateri hrepeni, ona pa njemu mladostno življenje, polno lepote, umetnosti in svobode. Filmsko izpisana velemestna romanca s poudarkom na živahnih dialogih je zgodba o tem, kako se lahko dva človeka resnično ljubita, čeprav se zdi, da nikakor ne sodita skupaj. Predvsem pa je to duhovita, a srce parajoča pripoved, polna bizarnih čudakov, almodovarskih obstrancev in hedonističnih izgubljencev, ki iščejo svoje mesto v svetu ter se predajajo omamam, da bi zadovoljili temeljno potrebo, ki jo skušamo zadovoljiti prav vsi – ljubiti in biti ljubljen.Shelby Van Pelt: Nadvse bistra bitja

Nadvse bistra bitja je sijajen prvenec o prijateljstvu med ovdovelo Tovo in orjaško tihomorsko hobotnico, ki si z izjemno inteligenco in smislom za humor krajša dneve ujetništva v akvariju sredi zakotnega obmorskega mesteca. Delo avtorice Shelby Van Pelt, ki ga je prevedla Manica Baša, je ob izidu doživelo neverjeten uspeh ter se uvrstilo na vse možne lestvice najbolj prodajanih in branih knjig.»Shelby Van Pelt je ustvarila popolno zgodbo z nepopolnimi liki, ki je tako prisrčna, tako skrivnostna in vas bo tako posrkala vase, da knjige ne boste mogli odložiti. Kadar je ne boste brali, jo boste prižemali k sebi,« je o knjigi povedala pisateljica Jamie Ford. Gre za pripoved o Tovi Sullivan, ki je po moževi smrti začela z večernimi izmenami v akvariju. S pikolovsko natančnostjo je skrbela, da je bilo vse kot iz škatlice, ter tako blažila in tlačila bolečino ob izgubi osemnajstletnega sina Erika, ki je pred več kot tridesetimi leti na morju doživel skrivnostno nesrečo. Tova se med delom kmalu spoprijatelji z Marcellusom, orjaško tihomorsko hobotnico, ki je bila prisiljena živeti v akvariju in ve veliko več, kot bi si lahko kdo mislil. Svoje človeške ječarje sicer zaničuje iz dna svojih treh src in zanje ne bi bila pripravljena migniti niti s konico lovke – razen v primeru drobne starke po imenu Tova Sullivan. Marcellus tako z vsemi osmimi lovkami pomaga spletati prijateljstva in razpletati uganke, pred katere je usoda postavila njemu bolj ali manj ljube predstavnike človeške rase. In prav ugank, ki čakajo odgovore, je v tej prisrčni knjigi več kot dovolj.

VIR: Kreativna baza