Mineva 130 let od odprtja soteske Vintgar za obiskovalce. Ob tej priložnosti bo drevi ob 19. uri pred vhodom v sotesko potekala slavnostna akademija.

Gorje, 25. avgusta - Mineva 130 let od odprtja soteske Vintgar za obiskovalce. Ob tej priložnosti bo drevi ob 19. uri pred vhodom v sotesko potekala slavnostna akademija. Praznovanje se bo nadaljevalo ves konec tedna. Soteska vse od odprtja privablja obiskovalce z vsega sveta, od letošnjega leta pa je njen obisk tudi bolj trajnosten.

Uvod v praznovanje jubileja je bil že novembra lani, ko so v soteski postavili novo spominsko ploščo Jakobu Žumru. Tedanji gorjanski župan je sotesko Vintgar leta 1890 odkril skupaj z blejskim kartografom in fotografom Benediktom Lergetporerjem.

1,6 kilometra dolga soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna, je bila v svoji naravni obliki neprehodna in nedostopna. Župan Žumer pa je ocenil, da bi ob primerni ureditvi dostopnosti pomenila priložnost za turistični razvoj kraja.

Tako so zgradili več kot 500 metrov mostov in galerij ter sotesko uredili in jo 26. avgusta 1893 odprli za javne oglede. Vse odtlej za turistični razvoj soteske skrbijo domačini, sprva povezani v Društvo za privabitev tujcev za občino Gorje, od leta 1946 pa v Turistično društvo Gorje.

"Soteska Vintgar je postala sinonim za naravno lepoto alpskega sveta in edinstveno doživetje. Naša skupna zaveza je ohraniti to naravno bogastvo za prihodnje generacije," poudarjajo v omenjenem društvu, kjer so se letos posebej osredotočili na to, da obisk soteske postane čim bolj trajnostno naravnan.

Kot je pojasnil predsednik Turističnega društva Gorje Janez Poklukar, so se dogovorili za dodatno parkirišče pri tovarni Lip Bled, kjer je za obiskovalce na voljo okoli 350 parkirnih mest, od koder do soteske vozi brezplačni transfer. "S tem zmanjšujemo prometni pritisk na lokalno skupnost in zvišujemo kakovost življenja v lokalni skupnostni," je izpostavil Poklukar.

Kot je poudaril, se mu to zdi glavni uspeh letošnje sezone in pomembna nadgradnja iz prejšnjih sezon. "S tem trendom bomo nadaljevali in uredili ogled soteske tako, da bo lokalni skupnosti prinesel zgolj dobrobit in ne bremen, kot se je včasih izkazalo," je zagotovil.

Ob tem je spomnil, da je od letošnjega leta v veljavi tudi omejitev obiska soteske, ki temelji na odredbi ministrstva za naravne vire in prostor. Tako je lahko v soteski hkrati največ 245 obiskovalcev. Zato so vzpostavili model predčasnega nakupa vstopnic na spletu z zakupom termina ogleda. Ker je gneča v soteski manjša, je tudi doživetje soteske boljše.

Ob letošnjem praznovanju, nad katerim je častno pokroviteljstvo prevzela predsednica republike Nataša Pirc Musar, pripravljajo vrsto dogodkov. Današnja osrednja slovesnost bo potekala prav ob vstopu v sotesko, kjer je bilo tudi pred 130 leti slovesno odprtje soteske in kjer so prvi obiskovalci vstopili vanjo ter uzrli njene lepote.

S prireditvijo povezujejo lokalne kulturnike, poznavalce zgodovine soteske, Gorjance in ljubitelje Gorij. "Tako je nastala zgodba, ki povezuje zgodovinske dogodke in pripoved o krasotah neokrnjene narave, rahločutnosti do okolja ter združi (za)vest domačina in vtis turista v poklon mogočni naravi," so izpostavili v društvu.
Praznovanje se bo s kulturnim in zabavnim programom nadaljevalo v soboto in nedeljo. V soboto bodo med drugim predstavili nov zbornik Skrivnostna soteska vabi, v katerem je predstavljena široka paleta zgodovinskih, turističnih in kulturnih vidikov soteske.

VIR: STAkrog