S tem je Energetika Ljubljana prešla v zaključno fazo izgradnje plinsko-parne enote, ki bo omogočila umik večine premoga iz enote TE-TOL.

Datum objave:
7. september 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
arhiv Energetike Ljubljana
S tem je Energetika Ljubljana prešla v zaključno fazo izgradnje plinsko-parne enote, ki bo omogočila umik večine premoga iz enote TE-TOL.

Vroči zagoni bodo trajali predvidoma nekaj tednov in predstavljajo pomemben mejnik pred začetkom poskusnega in nato rednega obratovanja plinsko-parne enote, ki ga načrtujejo za prihajajočo ogrevalno sezono.

V družbi pojasnjujejo, da bo v obdobju vročih zagonov potrebno tudi izpihovanje oziroma čiščenje novega ocevja, zaradi česar bo lahko v okolici enote TE-TOL v Mostah občasno prihajalo do kratkotrajno povečanega hrupa, zato okoliške prebivalce prosijo za razumevanje.

Izgradnja plinsko-parne enote predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Zamenjala bo dva od treh premogovnih blokov v enoti TE-TOL in omogočila 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga. Primarni energent za proizvodnjo toplote in elektrike bo tako postal zemeljski plin, premog pa se bo uporabljal le še v najmlajšem premogovnem bloku, v katerem uporabljajo tudi lesno biomaso. 
Poleg večje kakovosti zraka zaradi zmanjšanja izpustov in zagotavljanja potrebne toplotne energije za daljinsko ogrevanje v Ljubljani, bo nova enota omogočila tudi večjo proizvodnjo visoko učinkovite električne energije. V družbi ocenjujejo, da bo predvidena letna poraba plina znašala okoli 1,56 GWh.

Izgradnja nove plinsko-parne enote je ena izmed redkih investicij v slovenski energetiki, kjer dogovorjena cena za glavno tehnološko opremo ostaja enaka tisti ob podpisu pogodbe z dobaviteljem. Vrednost glavne tehnološke opreme (LOT1) tako znaša 118 milijonov evrov, skupna vrednost investicije (z vsemi LOTi in stroški investitorja) pa 145 milijonov evrov. Od tega je za 120 milijonov evrov posojil sindikata bank, ki delujejo na območju republike Slovenije, ostalo pa so lastna sredstva.

Z izpeljavo tega projekta bo Slovenija lahko dosegla zastavljene cilje podnebno-energetskega paketa s področja ciljnega deleža toplote in električne energije, proizvedene v SPTE na ekonomsko najbolj učinkovit način.

VIR: Naš Stik