V četrtek, 9.11.2023 je v prostorih Mestne občine Kranj potekala mednarodna konferenca “Mestni turizem: 𝐓𝐫𝐚𝐣𝐧𝐨𝐬𝐭𝐧𝐢 𝐭𝐮𝐫𝐢𝐳𝐞𝐦 𝐯 𝐦𝐚𝐥𝐢𝐡 𝐢𝐧 𝐬𝐫𝐞𝐝𝐧𝐣𝐞 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐡 𝐦𝐞𝐬𝐭𝐢𝐡” in sicer pod organizacijo Ministrstva za naravne vire in prostor (MNVP), Inštituta za politike prostora (IPoP) in Skupnosti občin Slovenije (SOS) v okviru projekta Podpora izvajanju prostorske in urbane politike ter programa URBACT.

V četrtek, 9.11.2023 je v prostorih Mestne občine Kranj potekala mednarodna konferenca “Mestni turizem: 𝐓𝐫𝐚𝐣𝐧𝐨𝐬𝐭𝐧𝐢 𝐭𝐮𝐫𝐢𝐳𝐞𝐦 𝐯 𝐦𝐚𝐥𝐢𝐡 𝐢𝐧 𝐬𝐫𝐞𝐝𝐧𝐣𝐞 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐡 𝐦𝐞𝐬𝐭𝐢𝐡” in sicer pod organizacijo Ministrstva za  naravne vire in prostor (MNVP), Inštituta za politike prostora (IPoP) in Skupnosti občin Slovenije (SOS) v okviru projekta Podpora izvajanju prostorske in urbane politike ter programa URBACT. Dogodka sta se med drugim udeležili tudi predstavnici SOS.

Pozdravnim nagovorom Lenče Humerca Šolar iz MNVP, podžupana gostujoče občine Kranj Janeza Černeta, Dejana Ristića iz Turizma Ljubljana in Naje Marot iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so sledile predstavitve tujih dobrih praks. Poudarki strokovnih prispevkov dobrih praks turistične pisarne iz portugalske Brage, italijanske občine Siene z UNESCO-vo dediščino in poljskega družbeno odgovornega hotela »So Stay« iz Gdanska so naslavljali predvsem potrebo po sočasnem naslavljanju potreb prebivalcev in obiskovalcev mest ter podpori lokalne skupnosti pri razvoju družbeno odgovornih in inovativnih idej.

V nadaljevanju konference so sledile še predstavitve dobrih praks kulturnega in kulinaričnega turizma iz Maribora (festival sprehodov kot primer različnih tematsko vodenih sprehodov po skritih kotičkih mesta), Idrije (praznik idrijskih žlikrofov, drugi inovativni »turistični« projekti s področja digitalizacije in socialnih inovacij v povezavi z idrijsko rudarsko hišo sicer stanovanjsko UNESCO-vo dediščino) in Kranja (ponudba prvega apartmaja razpršenega hotela tj. Jenkove rezidence v starem mestnem jedru, kulinarični dogodek Kranjska dolga miza), ki so temeljile predvsem na doživljajski izkušnji.

Pester vsebinski program, ki je bil dodatno podprt z moderacijami okroglih miz tako tujih kot tudi domačih govork in govorcev s strani direktorja IPoP Marka Peterlina, se je zaključil z ogledom dobrih praks trajnostnega mestnega turizma po Kranju in sicer pod vodstvom Kristine Bogataj iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

VIR: SOS