Časnik Večer v Mariboru gosti poslovno konferenco, v sklopu katere bodo zvečer podelili tradicionalno nagrado podravsko podjetje leta, s katero predstavljajo najuspešnejša podjetja na regijski, nacionalni in tudi svetovni ravni. Uvodnega dela poslovne konference se je udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Maribor, 23. novembra - Časnik Večer v Mariboru gosti poslovno konferenco, v sklopu katere bodo zvečer podelili tradicionalno nagrado podravsko podjetje leta, s katero predstavljajo najuspešnejša podjetja na regijski, nacionalni in tudi svetovni ravni. Uvodnega dela poslovne konference se je udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Kot je poudarila ministrica, bo imel v prihodnosti prednost tisti, ki digitalno preobrazbo danes jemlje resno, zato je za njen resor uporaba sodobnih digitalnih tehnologij nepogrešljiv del vsakdana, vsem bistveno olajša številna opravila in prispeva k večji kakovosti naših življenj in stanja planeta.
"Digitalni in zeleni prehod gresta namreč po temeljni usmeritvi Evropske unije z roko v roki, enega ni brez drugega, naša prihodnost in razvoj pa sta odvisna o obeh," je dejala Stojmenova Duh, ki je prepričana, da je digitalna preobrazba družbe in gospodarstva proces, ki se mu preprosto ni mogoče izogniti.
Po njenih besedah na ministrstvu počnejo vse, da Sloveniji zagotovijo obstoj med digitalno najbolj naprednimi državami na svetu. Med cilji, ki jim država sistematično sledi, so, da bi bila do leta 2030 vsa naseljena območja pokrita s 5G omrežjem in da bi imelo 80 odstotkov ljudi vsaj osnovne digitalne kompetence. V tem času nameravajo namreč vse ključne javne storitve zagotoviti tudi na spletu.

Sicer pa je Slovenija pri najsodobnejših digitalnih rešitvah lahko upravičeno samozavestna, meni ministrica in dodaja, da ima naša država več kot pol stoletja izkušenj z umetno inteligenco, zato je zelo aktivna pri sprejemanju evropske uredbe, s katero bo EU regulirala njeno uporabo. "Ne pa tudi tehnologije same, saj nam ni v interesu, da bi zavirali njen razvoj," je še dodala.

Današnja konferenca je sicer priložnost za predstavitev aktualnih trendov v poslovnem okolju, za predstavitev nekaterih najboljših praks uspešnih podjetij in tudi za odgovore na najbolj pereča vprašanja letošnjega leta za gospodarstvo.

Med drugim so dopoldne govorili o čezmejnem povezovanju, ki krepi podjetja in regijo, o kadrovski problematiki podjetij, o zelenih tehnologijah in trajnosti, digitalnih transformacijah in tem, da je zdaj pravi čas za investicije, ker so vrednotenja podjetij nizka.

Zvečer bodo v sklopu dogodka slovesno podelili priznanja za podravsko podjetje leta 2022 po izboru komisije in bralcev. Lani je priznanje prejelo bistriško podjetje Impol, bralci pa so letos lahko izbirali med podjetji Nomnio, Snaga Maribor, Dravske elektrarne Maribor, Tenzor in Cestno podjetje Ptuj.
Zbrane bo pozdravil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, podelitve pa se bo udeležila tudi predsednica Nataša Pirc Musar.

VIR: STAkrog