Mariborska obrtno-podjetniška zbornica je v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom danes na tamkajšnji višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem pripravila 1. konferenco gastronomije in turizma.

Maribor, 11. aprila - Mariborska obrtno-podjetniška zbornica je v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom danes na tamkajšnji višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem pripravila 1. konferenco gastronomije in turizma. Predsednik omenjene zbornice Marko Gorjak je ob tem opomnil, da gostinci in turistični delavci zadnja leta delujejo v času stalnih prilagajanj.


 
"Začelo se je z zdravstveno epidemijo, nadaljuje se s krizo v energetskem sektorju ter pomanjkanjem nekaterih produktov, ki sta prinesla enormna povišanja cen surovin. Hkrati smo se soočali tudi z zelo velikimi kadrovskimi težavami, ki jih občutimo še danes," je dejal Gorjak in dodal, da bi zato bilo nujno peljati še bolj intenzivne pogovore s predstavniki vlade in najti rešitve.
Dotaknil se je ponovnih napovedi dela vladajoče politike o uvedbi obvezne božičnice in dejal, da nikakor ne morejo dovoliti, da bi v časih, ko se številna podjetja soočajo z likvidnostnimi težavami, ta še dodatno obremenili in tako še dodatno povečali tveganje za njihov obstoj. Kot je ob tem dejal, bodo podjetja svoje zaposlene vsekakor nagradila, a v obsegu, ki jim ga omogočajo njihove finance.
Ob tem je predstavil nekatere predloge zbornice za spremembe zakonodaje v gostinsko-turističnem sektorju, med katerimi so spremembe na področju delovno-pravne zakonodaje, ki bi omogočale bolj fleksibilno delo ter s tem povezano uvedbo sezonskega dela. Sprememb si želijo tudi na področju obratovalnega časa ter pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in turističnih kmetij.
Predlagajo tudi znižanje 22-odstotne davčne stopnje za brezalkoholne pijače, vino in pivo na 9,5-odstotno stopnjo, s čimer bi zagotovili večjo konkurenčnost ponudbe, pa tudi pospešitve na področju pridobivanj bivalnih dovoljenj za zaposlitev tujcev na upravnih enotah.
Dogodka se je udeležil tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar, ki je med drugim povedal, da je dopoldne v Mariboru potekala tudi seja upravnega odbora sekcije za gostinstvo in turizem pri obrtni zbornici.
Strinjali so se, da ni izzivov, ki jim ne bi bili kos, je dejal, še posebej ker imajo po njegovih besedah na drugi strani resornega ministra, ki jim zna prisluhniti. A hkrati si želijo, da bi bilo omenjeno ministrstvo v vladi nekoliko bolj slišano.
Po besedah generalne direktorice direktorata za turizem Dubravke Kalin je omenjene realne težave mogoče premagati le s stalno komunikacijo. Zagotovila je, da jih ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport z veseljem posluša in tudi sliši.
Spomnila je, da je trenutno odprt zakon o gostinstvu, kjer se dotikajo tudi za gostince relevantne teme, kot je obratovalni čas. "Dogovorili smo se, da spremembe pripravimo z roko v roki s panogo," je zagotovila Kalin.
Ob tem je dodala, da je bila gastronomija v povezavi turizmom upoštevana tudi pri pripravi strategije slovenskega turizma do leta 2028. Kot je dejala, gastronomijo razumejo kot primarni in samostojen turistični produkt, ki se mora povezovati s številnimi ostalimi znotraj panoge.
Barbara Zmrzlikar iz Slovenske turistične organizacije (STO) pa je povedala, da se je Slovenija zadnja leta trdno zasidrala na gastronomskem zemljevidu sveta, pri čemer ni postala zgolj prepoznavna, pač pa tudi zelo zaželena destinacija. To kaže na to, da je načrtno in sistemsko delo obrodilo sadove, kar Sloveniji po njenih navedbah priznava tudi tuja stroka.

VIR: STAkrog