Dnevi med 8. septembrom in 9. oktobrom so še bolj v znamenju knjig in branja kot sicer, saj takrat poteka nacionalni mesec skupnega branja. Letošnja osrednja tema sta branje in gibanje.

V enotah Mestne knjižnice Ljubljana imajo veliko izbiro knjig! Foto: Nik Rovan


Izhodišče letošnjega programa je misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela, ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem: »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.

Kampanji se pridružujemo tudi v Ljubljani. Mestna knjižnica Ljubljana pripravlja pester program za promocijo branja in literarne prireditve za odrasle in otroke, med drugim vabijo na predstavitve knjig, literarna srečanja in bralna druženja, pogovore o knjigah, predavanja o popotovanjih po svetu, pravljične urice za otroke, pa tudi na sprehod po poteh literarne Ljubljane. Celoten program Mestne knjižnice Ljubljana si lahko ogledate tukaj


Knjige, naše prijateljice

Na Mestni občini Ljubljana veliko pozornosti namenjamo spodbujanju branja med vsemi generacijami meščank in meščanov, še posebej pa se posvečamo otrokom in mladini. O


Ljubljana bere

V okviru projekta Ljubljana bere že od leta 2008 spodbujamo razvijanje bralne kulture pri različnih ciljnih skupinah z namenom poudarjanja pomena družinskega branja v zgodnjem otroštvu, pomena knjige za razvoj posameznika, hkrati pa z odkupom izbranih knjig podpiramo in promoviramo vrhunske domače ustvarjalce ter zagotavljamo dostopnost kakovostnega izvirnega leposlovja za otroke. Doslej smo z 19 vrhunskimi izvirnimi slovenskimi slikanicami obdarili že več kot 115.000 otrok. Vsako leto izvirno slovensko knjigo prejmejo triletniki ob sistematskem pregledu pri izbranem pediatru, prvošolci na prvi šolski dan, četrtošolci pa ob obisku šolske knjižnice. Letos smo prvošolce obdarili s knjigo avtorice Gaje Kos in ilustratorke Ane Zavadlav Obisk, četrtošolci pa so prejeli knjigo Deček Brin na domačem kolišču avtorja Sebastijana Preglja in ilustratorja Jureta Engelsbergerja.


Ljubljana, Unescovo mesto literature

Ljubljana se je leta 2015 pridružila Unescovi mreži kreativnih mest; kot mesto literature smo se zavezali, da bomo spodbujali inovativne pristope k spodbujanju branja in ohranjanju pomena knjige kot nosilke razvoja človeštva.
Od leta 2017 je Ljubljana tudi Branju prijazna občina.


Ljubljana je del Unescove mreže učečih se mest 

Ljubljana je tudi članica Unescove globalne mreže učečih se mest, katere poslanstvo je podpirati in pospeševati prakso vseživljenjskega učenja v skupnostih po vsem svetu s spodbujanjem političnega dialoga in medvrstnega učenja, kovanje povezav, spodbujanje partnerstev, izgradnja zmogljivosti ter razvoj instrumentov za spodbujanje in priznavanje napredka pri izgradnji učečih se mest.

PR: MOL