Nov zakon določa načela in ukrepe upravljanja energetske politike, ureja pristojnosti, organizacijo in delovanje Agencije za energijo, ureja pristojnost energetske inšpekcije, opredeljuje energetsko infrastrukturo ter ureja nekatera druga skupna vprašanja na področju energetike.

Datum objave:
4. september 2023

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Pixabay
Nov zakon določa načela in ukrepe upravljanja energetske politike, ureja pristojnosti, organizacijo in delovanje Agencije za energijo, ureja pristojnost energetske inšpekcije,  opredeljuje energetsko infrastrukturo ter ureja nekatera druga skupna vprašanja na področju energetike.

Glavni cilji predloga zakona so sistemska ureditev materije, večja preglednost pravne ureditve področja, zanesljiva oskrba z energijo, zagotavljanje učinkovite konkurence na trgu energije, prehod na nizkoogljično družbo, zagotavljanje učinkovitega nadzora nad izvajanjem določb in poenostavitev postopkov pridobivanja sredstev.

Gre za zadnji področni zakon, ki se izdvaja iz obstoječega Energetskega zakona. Kot so zapisali na ministrstvu za okolje, energijo in podnebje, so zato, ker se je med energetsko krizo pokazalo, da je treba določene vsebine urediti v zakonu, ki nima začasne narave, posamezne določbe iz Zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo in iz Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, prenesli v predlog tega zakona.

Zakon vsebuje osem poglavij, in sicer so v prvem poglavju splošne določbe, ki določajo samo vsebino zakona, evropske predpise, ki se prenašajo s tem zakonom ter urejajo izraze za razumevanje zakona. Drugo poglavje vsebuje temeljna načela energetske politike ter ukrepe upravljanja energetske politike, med drugim prioritetno rabo energije, LEK in energetske bilance. Tretje poglavje vsebuje določbe v zvezi z Agencijo za energijo, četrto poglavje je namenjeno urejanju energetske infrastrukture, v petem poglavju pa se določa vsebino energetske inšpekcije. Šesto poglavje je namenjeno urejanju postopka za dodeljevanje spodbud za naložbe v obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije, v sedmem poglavju se ureja vsebina posameznih drugih skupnih vprašanj, med drugim tudi krizne razmere na področju oskrbe z energijo, v zadnjem,  osmem poglavju pa so opredeljene še kazenske določbe. 

Morebitne pripombe na predlog zakona v času javne obravnave na ministrstvu sprejemajo najpozneje do 17. septembra.

VIR: Naš Stik