V VZMD so minuli teden s strani Pomorske družbe, d.d., prejeli Odgovore na vprašanja, zastavljena na skupščini delničarjev pred mesecem dni, kjer so z zmanjšanjem osnovnega kapitala vsi mali delničarji ostali brez svojih delnic.




V VZMD so minuli teden s strani Pomorske družbe, d.d., prejeli Odgovore na vprašanja, zastavljena na skupščini delničarjev pred mesecem dni, kjer so z zmanjšanjem osnovnega kapitala vsi mali delničarji ostali brez svojih delnic. Nad suhoparnimi in brezvsebinskimi odgovori, ki bi jih predstavniki družbe brez težav lahko podali tudi na sami skupščini, so v VZMD razočarani ter jih objavljajo v celoti: www.vzmd.si/images/Odgovori-Pomorska-druzba-30-7-2024.pdf. Uprava družbe je VZMD sicer posredovala tudi za skupščino pripravljeno Poročilo o razlogih za izključitev prednostne pravice pri povečanju osnovnega kapitala z denarnimi vložki ter Poročilo o oceni vrednosti podjetja, kjer svoj predlog opravičuje z visoko izgubo, nesodelovanjem malih delničarjev pri prejšnji dokapitalizaciji, nižjih stroških pri Centralni Klirinško depotni družbi, d.o.o. (KDD), ipd.

V VZMD se ob tem sprašujejo, zakaj družba pooblaščenka vsa ta leta posluje z izgubo, ob očitanem nesodelovanju pri dokapitalizacijah pa izpostavljajo, da delničarjem doslej nikoli ni grozil popoln izbris njihovega premoženja. Kljub več kot dvajsetletni sagi in številnim prizadevanjem VZMD (VIDEO: https://youtu.be/pJ5wqdPhCOg in VIDEO: https://youtu.be/lSBmR5yieQs) za možnost prodaje delnic oz. izstopa malih delničarjev pod vsaj približno primernimi pogoji, teh ob pravnih manevrih nemškega ladjarja DOHLE ICL BETEILIGUNGSGESELLSCHAFT - ki posredno in neposredno popolnoma obvladuje tako družbo pooblaščenko, Pomorsko družbo, kot tudi edinega slovenskega ladjarja, SPLOŠNO PLOVBO, d.o.o. - žal niso dosegli.  

Tako je pisni odgovor očitno zlorabljen za izogibanje odgovorom na neprijetna skupščinska vprašanja opeharjenih delničarjev, ki pa so vsekakor upravičena in povsem na mestu. V Združenju zato upajo, da je državna Kapitalska družba, d.d. (KAD) - ki je svoj delež brezplačno pridobila s prenosom delnic malih delničarjev ob ukinitvi registrskih računov pri KDD - vsaj poizkušala zaščititi podarjeno premoženje ter vložila izpodbojno tožbo zoper zmanjšanje osnovnega kapitala, ki jo je na skupščini tudi napovedala.

Spomnimo, minuli mesec so se delničarji na skupščini seznanili s 3,17 mio € bilančne izgube, največji delničar ISTRAINVEST, d.o.o., s skupno 97,17 % vseh delnic (v lasti nemške družbe DOHLE ICL BETEILIGUNGSGESELLSCHAFT), ki je tudi eden večjih upnikov družbe, pa je ob tem sprejel sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe z 3.216.892,00 € na 0,00 € in posledičnem izbrisu obstoječih delnic. Hkrati je sprejel sklep o povečanju osnovnega kapitala za 200.000,00 €, z izdajo novih delnic, pri čemer pa se prednostna pravica obstoječih delničarjev izključi in se celotna količina ponudi največjemu delničarju ISTRAINVEST. Glede na dosedanje izkušnje z lastniki družbe ter koprskimi sodnimi mlini se v VZMD niso odločili za vlaganje izpodbojne tožbe, saj se je poleg negotovega uspeha porajalo tudi vprašanje ekonomske smiselnosti takšnega postopka, ki bi ga sprožili mali delničarji. Hkrati pa je postopek veliko bolj ekonomsko upravičen in smiseln za državni KAD, ki je z 0,52 % največji mali delničar v družbi.  

VIR: VZMD