Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so šesto leto zapored prečesali gastronomsko Slovenijo in ovrednotili več kot 200 gostinskih lokalov. Za leto 2024 so podelili največ 18,5 točke, prejela jih je Hiša Franko ter s tem obdržala 4 kape.

Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so šesto leto zapored prečesali gastronomsko Slovenijo in ovrednotili več kot 200 gostinskih lokalov. Za leto 2024 so podelili največ 18,5 točke, prejela jih je Hiša Franko ter s tem obdržala 4 kape. Med dobitniki slednjih je še 9 restavracij, skupaj torej 10 restavracij s 4 kapami, med prejemniki posebnih nazivov pa so vrhunski chefi, ki so si s svojo neomajno predanostjo slovenski kulinarični tradiciji in kreativnosti zaslužili stopiti pod žaromete. Na dogodku, ki je v torek, 2 aprila, potekal v ljubljanskem Hotelu Slon, so razglasili tudi prejemnike 3 kap, teh je letos 30. Chef leta 2024 po izboru Gault&Millau Slovenija je David Žefran iz Restavracije Milka. STO s ponosom sodeluje v projektu, ki izpostavlja vrhunsko slovensko gastronomijo.


Ob zaželenih kapah je Gault&Millau Slovenija tudi letos podelil posebna priznanja, ki so šle v roke prejemnikov iz celotne države. Prejemnike omenjenih priznanj odlikuje velika ljubezen do svojega poklica, avtentičnih lokalnih surovin in jedi ter skrbnega razvoja okusov prihodnosti. Prvič v zgodovini Slovenije sta nagrado najboljšega slaščičarja/slaščičarke prejela dva izjemna ustvarjalca.

Na gala podelitvi priznanj v Hotelu Slon je Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, sinoči poudarila: "Poslanstvo Gault&Millau je že od vsega začetka, dobrega pol stoletja torej, odkrivanje vrhunskih kulinaričnih dosežkov. Naš pogled je vedno usmerjen naprej, v prihodnost, pa tudi izven ustaljenih poti. Tako da v vsakem vodniku najdete nove skrite zaklade slovenske gastronomske scene. Nova imena, ki si zaslužijo poklon in priznanje, saj ustvarjajo izredno bogato, kakovostno in kreativno gastronomsko sceno Slovenije.« Veseli jo, da so med letošnjimi prejemniki posebnih priznanj izjemni chefi, ki gostom vsak dan postrežejo jedi s svojo polno predanostjo. Chefi, ki ohranjajo neverjetno visok standard, kakovost in predvsem ljubezen do lokalnega, do vsega, s čimer nam postreže narava in v kri zapiše tradicija. »Ko vse te atribute združimo, dobimo tako neverjetne kulinarične izkušnje, da si zaslužijo vsakodnevno hvalo,« poudarja.


Mag. Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO)
, je dejala: »Slovenija kljub svoji majhnosti krepi sloves gastronomske velesile. Njen uspeh je močno zasidran v trajnostnem pristopu, ki ga odraža tudi znak Slovenia Green Cuisine. Kot direktorica Slovenske turistične organizacije sem izredno ponosna, da sodelujemo z Gault&Millau pri dvigovanju prepoznavnosti naše hrane in vin na svetovni ravni. Skupaj širimo glas o dosežkih, ki odsevajo bogastvo naše kulinarične dediščine in inovativnost naših chefov. Iskrene čestitke vsem, ki s svojim delom in zavezanostjo k odličnosti pomembno prispevajo k promociji Slovenije kot destinacije vrhunske gastronomije.«


Več informacij o prejemnikih priznanj in Gault&Millau Slovenija vam je na voljo v medijskem središču.

VIR: STO