V Celju bo 10. in 11. avgusta potekal šesti pesniški festival Izrekanja, ki v lapidarij pri Osrednji knjižnici Celje prinaša vrhunsko poezijo perspektivnih in vrhunskih, domačih in tujih avtorjev ter izvajalcev.

Celje, 3. avgust 2023 - V Celju bo 10. in 11. avgusta potekal šesti pesniški festival Izrekanja, ki v lapidarij pri Osrednji knjižnici Celje prinaša vrhunsko poezijo perspektivnih in vrhunskih, domačih in tujih avtorjev ter izvajalcev. Z veseljem ga podpira tudi Mestna občina Celje, saj poleg Veronikine nagrade pomembno pozicionira Celje kot mesto poezije.

Osrednja gostja festivala je letos hrvaška pesnica Tatjana Gromača (Sisak, 1971), ki je na Filozofski fakulteti v Zagrebu diplomirala iz primerjalne književnosti in filozofije. Med leti 2000 in 2017 je delala kot novinarka, poročevalka in kolumnistka za Feral Tribune in Novi list (Reka) s poudarkom na kulturi in umetnosti. Od leta 2017 deluje kot samostojna književnica in kritičarka. Je članica Hrvaškega društva samostojnih umetnikov. Redno sodeluje s Tretjim programom hrvaškega radia s predstavitvami knjig, eseji, potopisnimi zgodbami ter članki o humanistiki. Na portalu prometej.ba objavlja književno rubriko "Ljudje in knjige" ter kolumne na portalu autograf.hr. Po besedilu njenega kratkega romana "Črnec" je Hrvatsko narodno kazalište iz Reke leta 2009 uprizorilo predstavo. Za roman "Božanski otroci" je leta 2012 prejela nagrado Ministrstva kulture Republike Hrvaške "Vladimir Nazor" za najboljše prozno delo, leta 2013 pa nagrado Jutarnjeg lista za najboljši roman leta. Njena dela so prevedena v angleški, nemški, italijanski, češki, poljski, slovenski, makedonski in bolgarski jezik. Bila je prejemnica štipendije berlinske Akademie der Künste. Živi v Istri.

Gostje festivala bodo tudi:
Pesnica Lara Gobec, Celjanka, ki trenutno študira na Pravni fakulteti v Ljubljani. Pesnila je že v osnovni šoli in bila trikrat uvrščena v ožji izbor vseslovenskega osnovnošolskega literarnega natečaja Roševi dnevi, nato pa bila leta 2018 ena od finalistk Župančičeve frulice, ki jo je leta 2020 tudi dobila. Ob tem je bila vključena v projekt Klub Najst SNG Drama Ljubljana, uvrščena
med finaliste natečaja Mala Veronika 2020 in objavljena v reviji Novi zvon ter na spletnem mediju LUD Literatura. Svoje pesmi je izdala tudi v antologiji mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kot živo telo. Je tudi kolumnistka na portalu LUD Literatura.

CPG Impro (ČUČNIK, PEPELNIK, GROM)
Nastop Primoža Čučnika, Ane Pepelnik in Tomaža Groma je interakcija govorjene besede in eksperimentalne zvočne slike, ki pa ne služi samo kot podlaga glasovno-pomenskemu nastopu, temveč se oba medija medsebojno dopolnjujeta in sodelujeta na način godbene improvizacije.
Janez Ramoveš, slovenski pesnik, ki kot tekstopisec in recitator sodeluje s skupino Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape. Posebnost njegove poezije je, da je večinoma pisana v narečju Poljanske doline, od koder prihaja.

Radenko Vadanjel, hrvaški avtor, ki je diplomiral na Filozofski fakulteti na Reki iz hrvaškega jezika in književnosti ter živi in dela v Istri. Piše poezijo in prozo.
Festival prinaša tudi nastop dveh glasbenih skupin. V Celje prihaja skupina Six One Five Collective, ki je skupen kreativni projekt štirih glasbenikov, ki ustvarjajo mešanico countryja, americane, folka in popa. Njihovo gostovanje je omogočilo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji. Gostili pa bomo tudi Uršulo Ramoveš in fante z jazbecove grape, ki izvajajo uglasbeno poezijo Janeza Ramoveša.

Umetniški vodja in avtor festivala Kristian Koželj: "Festival si bo v svojem šestem letu obstoja privoščil korak nazaj. Poteza ni bila povsem načrtovana, a odpira dragocen prostor in čas za premislek o tem, kje smo in kako želimo iti naprej. Ena od temeljnih kvalitet festivala je ravno njegova butičnost, ali, če hočete, odsotnost ambicije, da bi prerasel v še enega mastodonta, ki zahteva ogromne finančne vložke in infrastrukturno mašinerijo, da lahko opraviči svoj obstoj. Hkrati je neomajno zavezan poeziji kot prostoru dialoga, globokega vdiha, drznil bi si reči celo svobode, ne glede na to, kako je ta beseda vedno bolj onečedena. Predvsem pa poezije, ki je živa, nepredvidljiva, žmohtna reč, daleč od tega, da bi jo postavljali na piedestale ali v izložbe."

DOGAJANJE PO DNEVIH

ČETRTEK, 10. avgust 2023, ob 20. uri v lapidariju
o Žrtvovanje - poetična monodrama Lare Gobec
o Kratek nastop Tatjane Gromača (Hrvaška)
o Koncert Six One Five Collective (ZDA)
PETEK, 11. avgust 2023, ob 20. uri v lapidariju
o TOK (Čučnik, Pepelnik in Grom)
o Radenko Vadanjel (Hraška)
o Veliko festivalsko branje: Tatjana Gromača (Hrvaška)
o Koncert zasedbe Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape z vmesnim branjem Janeza Ramoveša.
PESNIŠKA DELAVNICA

ZA MLADE

Tudi letos bomo v okviru festivala izvedli brezplačno pesniško delavnico za mlade, ki jo bo tokrat vodil osrednja festivalska gostja, Tatjana Gromača. Potekala bo v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje.

VIR: MOC