Dokumentarni portret Edwarda Cluga

Dokumentarni portret Edwarda Cluga

Edward Clug je koreograf svetovnih razsežnosti. V Maribor je prišel po zaključku šolanja na baletnem konservatoriju v Romuniji, v Cluju. Po spletu dogodkov je v Mariboru ostal. O njegovi poti pripoveduje dokumentarni film Uživajte, oder je vaš.


Baletniki so bili med redkimi, ki so v času Clugovega šolanja kot plesalci lahko odšli iz Romunije v tujino. Malo preden se je pri nas začela vojna, se je že mehčal in rušil tudi politični sistem tedanje Romunije – Ceausescujev režim, zato je lahko Edward Clug pri nas ostal. Kar je bila »tako sreča zanj, kot seveda velika sreča tudi za Maribor«, kot se v filmu izrazi scenograf Marko Japelj.


Filmska ekipa je Cluga spremljala med delom, med pripravami in med spomini na otroštvo in začetke njegovega izjemnega razcveta. Foto: iz dokumentarnega filma



Clug je torej prišel v Slovenijo kot plesalec, želel pa je iti še dlje od Maribora – v Evropo, a se je po opravljanju avdicij vrnil in tu ostal. Kmalu se je začel spoznavati s koreografiranjem sprva znotraj gledališča, nato pa se je počasi osamosvajal in postal to, kar je danes – pomemben, prepoznaven, mednarodno uveljavljen koreograf, ki žanje uspehe praktično po vsem svetu. Pomembno vlogo na tej njegovi poti je odigral Tomaž Pandur.

»Zgodba o dečku iz Romunije, ki se je podal na pot v širni svet brez kakršnekoli misli, na kaj lahko zares računa, in mu je uspelo to, kar mu je, torej preboj v sam svetovni vrh, je zagotovo odlična iztočnica za film o njem. Obenem je zanimiva njegova posebna, prepoznavna estetika in način, s katerim vsakič znova pristopa k svojemu delu. Pravzaprav se povsod skrivoma prikazuje nekakšen odsev njegovega pogleda na življenje, izkušnje in videnje sveta. Neizmerna volja, odločenost premagovanja ovir, popolna predanost temu, kar dela, so veščine zmagovalcev in Clug nedvomno izžareva vse to,« pripoveduje scenaristka dokumentarnega filma Uživajte, oder je vaš Nuša Ekar.


Scenaristka Nuša Ekar pravi, da je film nastajal dolgo in da bi o zanimivem Edwardu Clugu lahko pripovedovala še in še. To bo prikazal tudi film Uživajte, oder je vaš. Foto: iz dokumentarnega filma


Dokumentarni film je začel nastajati ob pripravah na baletno predstavo Hora leta 2019. Baletni ansambel SNG Opera balet Maribor je po premieri v Mariboru gostoval z omenjeno predstavo v Romuniji, v mestu Oradea. Kamera je bila pri predstavi ves čas prisotna, po njej pa je sledila tudi potovanju Edwarda Cluga v mesto Cluj, kjer je kot desetletni deček stopil na pot baleta, nato pa še v rojstno mesto Stei. Čas v Romuniji, prepreden s tedanjimi okoliščinami, brezskrbno otroštvo, omejeno na dva poletna meseca, diktat v internatu, disciplina baletne šole in brezmejna volja po uspehu zaživijo ob pripovedih Edwarda Cluga, njegove mame in prijatelja. Odsev posebnega časa in prostora, ki je zaznamoval vzpon mladega baletnika, kasneje pa koreografa svetovnih razsežnosti, čigar uspeh je oče slutil že v očeh svojega malega dečka, se počasi in vztrajno odvija in gradi skozi videnja bližnjih, ki so ga podpirali in se mu pridružili na tej poti.


Edward Clug. Iz rojstne Romunije je kot obetaven baletnik prišel v Slovenijo in (p)ostal Mariborčan. Foto: iz dokumentarnega filma


Kot umetniški vodja baleta pri SNG Maribor je s svojimi baletnimi predstavami tudi ta ansambel pripeljal na najbolj ugledne mednarodne odre, izredno pa ga cenijo tudi baletniki in baletnice tujih baletnih ansamblov, s katerimi redno sodeluje.


Izjemna nadarjenost in volja krasita Edwarda Cluga. Foto: iz dokumentarnega filma


V filmu kot uveljavljena četverica priznanih umetnikov, soavtorjev številnih uspelih projektov – predstav ob Clugu nastopijo še skladatelj Milko Lazar (tudi avtor glasbe za dokumentarni film Uživajte, oder je vaš), scenograf Marko Japelj in kostumograf Leo Kulaš.

Dokumentarni film bi moral ugledati svet že leta 2020, ko naj bi na odru slovitega gledališča Bolšoj zaživela premiera baletne predstave, mojstrovine M. A. Bulgakova Mojster in Margareta. Vendar pa je korona spremenila potek predstave in filma. Ta se je zamaknila za vse leto.

Predstava, celovečerni balet Mojster in Margareta je nato decembra 2021 doživela popoln uspeh, pri Edwardu Clugu pa postala še eden od pomembnih in veličastnih mejnikov njegovega baletnega sveta.


Prizor iz predstave Mojster in Margareta, ki jo je Clug z izjemno zasedbo postavil v znamenitem Bolšoj teatru. Foto: iz dokumentarnega filma


Celovečerni dokumentarni film – portret Edwarda Cluga – z naslovom Uživajte, oder je vaš je nastal v produkciji Kulturnega in umetniškega programa Televizije Slovenija. Scenarij za film je napisala Nuša Ekar, režiral ga je Božo Grlj. Direktor fotografije je bil Jure Nemec, montažer Zlatjan Čučkov. Premierno si dokumentarec lahko ogledate 1. januarja ob 22.15 na TV SLO 1.

PR - Služba za komuniciranje RTV Slovenija