Ta mesec je zaživelo Nacionalno združenje za vodik Slovenije, društvo, ki želi povezati podjetja, raziskovalne inštitute in druge deležnike, ki se ukvarjajo z razvojem in uporabo vodikovih tehnologij.

Ljubljana, 26. julija - Ta mesec je zaživelo Nacionalno združenje za vodik Slovenije, društvo, ki želi povezati podjetja, raziskovalne inštitute in druge deležnike, ki se ukvarjajo z razvojem in uporabo vodikovih tehnologij. Predsednik združenja Mihael Cigler pravi, da je povezovanje ključno za razvoj vodikove infrastrukture, ki ima pomembno vlogo pri zelenem prehodu.
Namen združenja je promocija in spodbujanje razvoja vodikovih tehnologij, saj si njegovi člani želijo, da bi Slovenija in njeno gospodarstvo na tem področju dosegla višje cilje in bolj ambiciozne načrte. "Slovenija bi s sprejetjem nujno potrebne nacionalne vodikove strategije utrla pot razvoju vodikovega gospodarstva in prispevala k razogljičenju ter si tako ustvarila priložnost, da postane pomemben akter v evropskem prostoru," so danes sporočili iz združenja.
Želijo, da bi bili platforma za povezovanje podjetij, raziskovalnih in strokovnih inštitutov, univerz in ostalih ključnih akterjev, ki že izvajajo ali se nameravajo ukvarjati z raziskavami in razvojem, proizvodnjo, sistemsko integracijo in ostalimi dejavnostmi, povezanimi z vodikom ali vodikovimi tehnologijami. Hkrati bo združenje sodelovalo tudi z Evropsko komisijo in organizacijo Hydrogen Europe.

Predsednik združenja Cigler je minulo sredo že podpisal sporazum za sodelovanje v iniciativi za vodik v okviru pobude Tri morja.
Cigler, sicer med drugim predsednik Združenja za zakonito lobiranje Slovenije, glede članov v združenju za vodik ni bil konkreten; pravi, da so se pogovarjali z okoli 30 podjetji in inštituti, ki se ukvarjajo z vodikovimi tehnologijami.

V Sloveniji se razen mednarodnega projekta Vodikove doline Severnega Jadrana, v katerem je vodilni partner Holding Slovenske elektrarne (HSE), na tem področju prepočasi premika, pravi Cigler. Dodaja, da so nekatere druge države bistveno dlje, kar se uporabe zelenega vodika tiče, in da se lahko veliko naučimo od drugih. Slovenija potrebuje strategijo za uporabo vodika, ključno je tudi povezati deležnike, saj je to temelj za vzpostavitev vodikove infrastrukture, ki bo imela pomembno vlogo pri zelenem prehodu, je dejal.

VIR: STAkrog