Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, med drugimi tudi Ribje solate Delamaris, ki so nagrado prejele v skupini konzerviranih živil. Pri izboru je izredno pomembna hranilna sestava živil.

Javna razglasitev izbora najbolj inovativnih slovenskih živil 2023 je potekala v sredo, 25. januarja 2023 v Ljubljani.   

Izbor najbolj inovativnih živil je tudi v tem letu opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora:

Linija ribjih solat Delamaris predstavlja priročne obroke, ki lajšajo vključevanje rib v prehrano. Linijo sestavlja pet izdelkov: losos Vital z bulgurjem, tuna Active s kvinojo in lečo, tuna Garden s fižolom in čičeriko, tuna Mexicana s fižolom in koruzo ter orada Mediterana z rdečim rižem. Izdelki predstavljajo naraven vir beljakovin, odlikuje jih visoka vsebnost rib ter bogate kombinacije z različnimi žiti, stročnicami in zelenjavo. Predstavljajo enostavno izbiro za malico na poti ali obrok v naravi, ob športni aktivnosti.

Nagrado je prevzela Monika Marin, direktorica proizvodnje, razvoja in kakovosti družbe Delamaris:  "V Delamarisu smo strokovnjaki za ribje jedi, ki so narejene iz naravnih sestavin, brez dodatkov že več kot 140 let. Nagrada za inovativnost, ki smo jo prejeli za novo linijo ribjih solat, je še dodatna potrditev, da da so naši izdelki resnično edinstveni. Ribje solate so polnovreden obrok in prepričajo z vrhunsko kakovostjo, z visokim deležem ribe: tune, orade in lososa ter izbranimi žiti in zelenjavo.«

Delamaris je v letu 2022 predstavil pet odličnih izdelkov, ki so prave gurmanske poslastice. Vse so popolnoma brez konzervansov in ostalih aditivov.

 »Ohranjamo tradicionalne okuse in razvijamo nove. "Ribje solate so delo domačega razvoja in proizvodnje, na kar smo resnično ponosni. So izvrstnega okusa ter priročen obrok, po katerem radi posežemo ob različnih situacijah dneva: doma, v službi, na poti, na izletu,« ob tem dodaja Špela Žitko, direktorica marketinga v skupini Pivka - Delamaris.

Na razpisu za najbolj inovativna živila so bila med nabor kandidatov umeščena živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Prof. dr. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko je poudaril: »Namen projekta je spodbujati inovativnost domačih proizvajalcev pri razvoju živil in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov. Pomemben poudarek je na ugodnejši prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju.«

Pri izboru izredno pomembna hranilna sestava živil.

VIR: Delamaris