Na 3. sestanku Upravnega odbora, ki je potekal v prostorih Občine Buje, 9. maja 2023, so se sestali partnerji projekta »IstraConnect


Upravni odbor IstraConnect


Na 3. sestanku Upravnega odbora, ki je potekal v prostorih Občine Buje, 9. maja 2023, so se sestali partnerji projekta »IstraConnect - Krepitev čezmejnega sodelovanja z razvojem trajnostnega koncepta multimodalne mobilnosti potnikov«, sofinanciran iz programa Interreg V-A Slovenija – Hrvaška. Partnerji projekta so poleg Občine Piran, ki je vodilni partner, še občine Izola, Buje in Umag.
Projekt se je začel 1. junija 2022 in traja 13 mesecev, do 30. junija 2023. Vrednost projekta je 467.154,00 evra, programsko sofinanciranje iz sredstev ESSR znaša 397.080,90 evra. Odobrena sredstva partnerjem so: Občina Piran 141.696,00 evra, Grad Buje 88.006,50 evra, Občina Izola 102.397,50 evra, Grad Umag 135.054,00 evra.
Cilj projekta je krepitev partnerstev med javnimi organi in deležniki skozi razvoj modela multimodalnega čezmejnega javnega potniškega prevoza za prebivalce obmejnega območja, ki se testira z uvedbo pilotne avtobusne linije za prebivalce obmejnega območja in osebe, ki potrebujejo prevoz na relaciji Umag-Buje-Kaldanija-Plovanija-Kaštel-Sečovlje/šola-Lucija-Portorož/Fizine-Izola-Bolnišnica Izola. Zahvaljujoč temu se je izboljšala ponudba trajnostnih modelov prevoza, ki je zagotovila mobilnost prebivalcev območja na koristen in okolju prijazen način.
V sklopu projekta IstraConnect smo uspešno vzpostavili čezmejno avtobusno linijo, naročili dve »pametni« kolesarnici ter izdelali Strategijo za izboljšanje trajnostne čezmejne mobilnosti. Za uporabnike čezmejnega javnega prometa bo razvita mobilna aplikacija, izdelani bodo demonstracijski sklopi trajnostne mobilnosti ter promocijske brošure o trajnostnih modelih čezmejnega javnega prevoza. Izvedena bodo izobraževanja za seznanitev z zasnovo trajnostne mobilnosti in povečano ozaveščenostjo o uporabi trajnostnega sistema čezmejnega multimodalnega javnega prevoza.
Glede na to, da se izvedba projekta bliža koncu, sta bila glavna poudarka sestanka razprava o vseh prihajajočih aktivnostih, ki jih je potrebno izvesti, ter pregled izvedbe dosedanjih aktivnosti. Obravnavane so bile možnosti nadaljevanja izvedbe podobnega projekta ter nadaljnje možnosti krepitve partnerstev med projektnimi partnerji.

VIR: Občina Piran