V ponedeljek, 27. februarja 2023, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala ustanovna skupščina LAS Sožitje med mestom in podeželjem (LAS Sožitje), ki v aktualni finančni perspektivi prehaja pod okrilje Regionalne Razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR).

V ponedeljek, 27. februarja 2023, je v dvorani Družbenega doma Grosuplje potekala ustanovna skupščina LAS Sožitje med mestom in podeželjem (LAS Sožitje), ki v aktualni finančni perspektivi prehaja pod okrilje Regionalne Razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR). Ključna vloga LAS Sožitje, ki združuje občine Grosuplje, Škofljica, Ig in Mestno občino Ljubljana z njenim podeželskim delom, je predvsem spodbujanje razvoja podeželja ter učinkovito črpanje evropskih sredstev.
 
Osrednji namen LAS Sožitje še vedno ostaja spodbujanje celovitega in uravnoteženega razvoja lokalnih območij, poudarek pa je na aktivnem vključevanju prebivalstva v skupno načrtovanje ter odločanje o lastnem lokalnem razvoju.
 
RRA LUR, ki je LAS Sožitje prevzela od dosedanjega vodilnega partnerja Zavoda CIZA, je v pripravljalnem obdobju izvedla delavnice za pripravo Strategije lokalnega razvoja v vseh štirih občinah, na katerih je občane in vse zainteresirane skupnosti ter deležnike informirala o posebnostih glede novega programskega obdobja. Na delavnicah so že bile podane številne ideje, ki jih bodo skupaj s člani LAS podrobneje preučili še na vsebinskih delavnicah v prihodnjih tednih. Za sedemletno obdobje delovanja LAS bo na razpolago okoli 2  mio EUR, prvi razpis pa bo predvidoma objavljen v pričetku prihodnjega leta, saj je treba pred tem pripraviti Strategijo lokalnega razvoja, ki jo morajo potrditi organi upravljanja evropskih skladov.
 
Na javni poziv za članstvo v LAS Sožitje se je odzvalo več kot 150 zainteresiranih organizacij in posameznikov, na dogodku pa so s podpisom pogodbe svoje članstvo potrdili 104 člani, med njimi vse štiri občine ter RRA LUR. Vsi ostali kandidati, ki se niso udeležili ustanovne skupščine, bodo v članstvo sprejeti na naslednji seji upravnega odbora LAS.
 
Podžupan občine Grosuplje Janez Pintar je izrekel dobrodošlico vsem prisotnim tudi v imenu župana dr. Petra Verliča, ki je bil službeno zadržan, ter zagotovil, da bo Občina tudi v prihodnje nudila vso potrebno podporo prijaviteljem projektov.
 
Za predsednika LAS Sožitje je bil izvoljen Jernej Gostiša, ki je poudaril, da si bo med drugim prizadeval, da bodo sredstva kar najbolj učinkovito izkoriščena ter da bo več priložnosti za sodelovanje pri lokalnem razvoju dobilo tudi gospodarstvo. Za podpredsednika je bil izvoljen Marjan Čučkin. Za člane upravnega odbora so bili izvoljeni Andreja Zdravje, Marjana Leuštek, Anže Kocjan, Mihael Hočevar, Marko Vovk, Ivan Kastelic, Maruška Markovčič, Andrej Škoberne, Anton Svetek, Gabrijela Golob, Jože Štrubej, Gregor Janežič, nadzorni odbor pa sestavljajo Bojan Hajdinjak, Zdenka Grozde, Primož Pucihar, Matjaž Pirnat.
 
Zainteresirane za pripravo krovnega dokumenta - Strategije lokalnega razvoja, ki bo opredelil potrebe območja in začrtal prednostne naloge Lokalne akcijske skupine Sožitje med mestom in podeželjem (LAS Sožitje) vabimo na:
 
DELAVNICO ZA PRIPRAVO STRATEGIJE LOKALNEGA RAZVOJA
ZA PROGRAMSKO OBDOBJE 2021 - 2027,
ki bo potekala v četrtek, 30. 3. 2023 ob 17:00 uri,
v Družbenem domu Grosuplje, Taborska cesta 1, 1290 Grosuplje.
 
Na delavnici boste lahko predstavili svoje želje, zamisli, poslovne ideje, ki bi po vašem mnenju lahko prispevale h kakovostnejšemu življenju na podeželju.
 
Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da udeležbo na delavnici potrdite na: las-sozitje@rralur.si.  
 
Roman Medved l.r.
Vodja projektov na RRA LUR

VIR: Občina Grosuplje