Slovensko gospodarstvo se nedvomno ohlaja, kar kažejo tudi podatki, ki jih je v anketi med svoji člani nedavno pridobila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Spoštovani!

Slovensko gospodarstvo se nedvomno ohlaja, kar kažejo tudi podatki, ki jih je v anketi med svoji člani nedavno pridobila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Na današnji seji UO OZS so bili obrtniki in podjetniki zato soglasni, da mora vlada v teh časih pomagati gospodarstvu, ne pa mu nalagati nove obveznosti in obremenitve.

Rezultate ankete, ki jo je OZS izvedla med svojimi člani v prvi polovici septembra, je na seji predstavil predsednik OZS Blaž Cvar. Anketa, v kateri je sodelovalo skoraj 400 članov, je med drugim pokazala, da kar 64 odstotkov vprašanih že čuti ohlajanje gospodarstva. Podjetja se soočajo tudi z upadom naročilom. Večina vprašanih (88 odstotkov) beleži do 30-odstotni upad naročil v tem letu v primerjavi z letom 2022. Pri ostalih 12 odstotkih vprašanih pa je upad naročil več kot 30-odstotni. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da bo zaradi upada naročil primoranih odpuščati 37 odstotkov vprašanih.

V anketi je OZS  pridobila tudi podatke, v kolikšni meri so bili člani prizadeti v avgustovskih poplavah. Tretjina vprašanih, ki so bili prizadeti v poplavah, je škodo v svojih podjetjih in obratovalnicah ocenila med 10 do 50 tisoč evri, četrtina članov pa je utrpela škodo v višini od 100 tisoč do milijon evrov. Po podatkih iz ankete pa bodo zavarovalnice večini, 70 odstotkov vprašanih, povrnile zgolj do 10 odstotkov stroškov za obnovo.

»V luči ohlajanja gospodarstva in škode, ki so jo v podjetjih povzročile katastrofalne poplave, si ne moremo privoščiti nobenih dodatnih obremenitev več,« je bil jasen Cvar.

Med temami, ki so jih obravnavali na današnji seji UO OZS, pa je bil tudi izstop delodajalskih organizacij iz ESS. »Delodajalska združenja bomo ponovno predstavila razloge za izstop iz ESS in naše pogoje, da se vrnemo za skupno pogajalsko mizo. Kot je videti, se ta trenutek sprejema takšna zakonodaja, ki obremenjuje slovensko gospodarstvo in zmanjšuje njihovo konkurenčnost. In to moramo preprečiti oziroma vsaj ublažiti,« je še pojasnil Cvar.

Danijel Lamperger, direktor OZS, pa je dodal, da bo treba predsedniku vlade predstaviti aktualno situacijo v gospodarstvu. »Dejstvo je, da se gospodarstvo ohlaja, zato je treba biti še toliko bolj previden pri sprejemanju zakonodaje.«

Po mnenju podpredsednika OZS Petra Piška pa je treba predsedniku vlade povedati, da je vrag vzel šalo. »Tako naprej ne more iti več. Ko je gospodarstvo v krizi, je treba gospodarstvo razbremeniti, ne pa ga dodatno obremenjevati. To se dogaja samo pri nas,« je bil kritičen Pišek.

Ob robu seje so se članice in člani seznanili tudi z drugimi aktivnostmi zbornice, kot so strokovni dogodki sekcij in območnih zbornic. Že ta konec tedna, 30. septembra, se bo v Rogatcu odvil največji družabno-sejemski dogodek Srečanje prevozniških družin in prevozniških podjetij Slovenije. Srečanja se bodo udeležili resorni ministri  – Han, Bratušek in Poklukar – in vsekakor bo tudi ta dogodek priložnost za izmenjavo mnenj in stališč glede stanja v slovenskem gospodarstvu.

VIR: OZS