Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) ocenjujejo, da je Irena Šinko prava izbira za vodenje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) ocenjujejo, da je Irena Šinko prava izbira za vodenje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter pričakujejo, da bo v primeru izvolitve dobro sodelovala s KGZS in z njeno pomočjo uspešno vodila ta zahtevni resor.

(Ljubljana, 18. maja 2022) – Ob tem, ko je včeraj postalo znano ime kandidatke za vodenje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (to je Irena Šinko), je Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, povedal: »Irena Šinko ima vodstvene in strokovne izkušnje s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Četudi zadnjih nekaj let ni delala neposredno v kmetijstvu, so predhodne izkušnje z vodenjem Sklada Kmetijskih zemljišč gotovo dobra podlaga za prevzem tega izredno zahtevnega področja. Jo pa čaka veliko dela, kajti kmetijstvo je v izjemno težkem položaju,« je poudaril Žveglič in nadaljeval: »Glavni izzivi bodo izvedba strateškega načrta skupne kmetijske politike in izboljšanje položaja kmetov v verigi od njive do mize. Vhodni stroški v kmetijstvu so se v zadnjem času močno povečali, odkupne cene kmetijskih pridelkov pa temu ne sledijo.

Kmetje smo v tej verigi najšibkejši člen, zato je treba tudi na ravni zakonodaje sprejeti ukrepe, ki bodo pomagali ne le prebroditi aktualno krizo, ampak bodo tudi dolgoročno vzpostavljali pogoje za primeren dohodkovni položaj kmetov. Ti ukrepi bodo posledično zagotovili hrano po zmernih cenah za potrošnike.
Kmetijsko gozdarska zbornica je največja nevladna kmetijska organizacija, ki zastopa interese lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč. Bodoči predsednik vlade Robert Golob je poudaril aktivno sodelovanje s civilno družbo, zato od kandidatke pričakujemo, da bo vodila odprt dialog s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in drugimi nevladnimi kmetijskimi organizacijami. «

PR: KGZS