napovednik

Iz serije Odpiranja, akril na oblikovanem platnu ('shaped canvas'), 2018/22
Borut Popenko / Odpiranja
OTVORITEV RAZSTAVE
petek, 20. januar 2023, 19.00 / UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
Pridružite se nam na otvoritvi razstave Odpiranja umetnika Boruta Popenka, ki bo v petek, 20. januarja 2023, ob 19.00 v UGM Studiu.»Vse se začne v praznem prostoru, ki v Popenku sprošča adrenalin,« je pred petindvajsetimi leti ob razstavi v Razstavnem salonu Rotovž zapisala Aleksandra Kostič. Četrt stoletja kasneje se slikar Borut Popenko vrača v Razstavni salon Rotovž, zdaj poimenovan UGM Studio. A izhodišče ostaja isto. Popenka od začetka zanimajo osnovne prvine slikarstva, ki izhajajo iz praznega prostora, od materialnosti slikarskega medija do oblikovanja slikovnega polja. V raziskovanju barv in oblik, razmerij, kompozicij, volumnov in harmonij se sklicuje na abstraktno slikarsko tradicijo, od abstraktnega ekspresionizma, slikarstva barvnih polj, geometrijske abstrakcije do monokromnega slikarstva in minimalizma. Med vzornike navaja velikane abstraktne umetnosti - Mark Rothko, Josef Albers, Morris Louis, Ellsworth Kelly – ter sodobnike - Anish Kapoor, Peter Halley, Gerwald Rockenschaub.Borut Popenko (r. 1969) se ukvarja s slikarstvom, prostorskimi postavitvami in videom. Dejavno sooblikuje sodobno umetniško prizorišče v Maribor v okviru Kulturnega centra Pekarna in drugih prostorov kulture v mestu. Po zaključenem študiju likovne pedagogike na mariborski pedagoški fakulteti (1993) se je izpopolnjeval v tujini na Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle (1995/97) ter na likovnih akademijah v Atenah (1998/99) in v Pragi (2001). V zadnjem obdobju je javnosti svoje delo predstavil na samostojnih razstavah Prelomi (2019, artKIT, Maribor) in Prelom (2018, Cerkev Svetega Duha, Črnomelj) ter na skupinskih razstavah GustArt (2022, Kulturni center Pekarna, Maribor), Dialog: Fantastika – geometrija (2022, Dvorec Novo Celje, Žalec), Made in Maribor II (2022, UGM Studio, Maribor), Modro (2021, Galerija Equrna, Ljubljana), V času prostora (2020, Galerija Media Nox, Maribor), Pop-Upstart (2018, Center za kreativnost, Maribor) in »Na dolgi rok se bo uveljavil teritorialni princip« Za nacionalnimi mejami (2017, Galerija EPeKA, Maribor). Njegova dela hranijo v zasebnih in javnih zbirkah, med drugim v Umetnostni galeriji Maribor.
Več →


Modre urice / Doživljanje prostora
IZOBRAŽEVANJE ZA STAREJŠE ODRASLE

danes, 17. januarja 2023, 15.00-16.00 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6Modre urice so namenjene starejšim odraslim, ki si želijo pridobivati nova znanja, izkušnje in poznanstva. Na njih spoznavamo likovno umetnost 20. in 21. stoletja. V neposrednem stiku z umetninami jih analiziramo in v njih iščemo estetska sporočila. Predvsem pa nam je umetnost spodbuda za dialog, v katerem si izmenjamo mnenja.Prostor, njegova oblika, barva in drugi elementi, vpliva na naše počutje, občutke in tudi zdravje. Skozi razstavo Saša Dev, arhitekt se bomo pogovarjali o tem, kaj lahko sami storimo, da si v svojem najožjem okolju naredimo prostor pa naši meri. Na tokratno Modro urico lahko prinesete fotografije svojih kotičkov, o katerih bi se želeli pogovarjati ter podeliti svoja mnenja in ideje o njih.cena posamezne ustvarjalnice: 5 €
obvezne predhodne prijave: 02 22 94 697 ali brigita.strnad@ugm.si
Več →



Sobotna ustvarjalnica / Počitniška hišica: maketa
USTVARJALNICA ZA OTROKE
sobota, 21. januar 2023, 10.00-11.30 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6Na sobotnih ustvarjalnicah spoznavamo pester razstavni program UGM. Pri tem se veliko pogovarjamo, poslušamo drug drugega, se igramo in učimo, ustvarjalno domišljijo pa sproščamo tudi v risarskih, slikarskih, kiparskih in drugih likovnih tehnikah.Maketa je pripomoček, ki si ga arhitekt ali arhitektka izdela, da z njim preizkusi svojo idejo v prostoru – v pomanjšanem merilu. Na ustvarjalnici bomo izdelali maketo za počitniško hišico. Pri snovanju oblik nam seveda ne bo vseeno ali bo to hišica, ki bo stala pri morju, na hribu ali sredi gozda. Otroci ste vabljeni, da na delavnico prinesete majhne in velike škatle.Na naslednji sobotni ustvarjalnici, 11. februarja, bomo načrtovali še okolico hišice. cena posamezne ustvarjalnice: 3 €
obvezne predhodne prijave: 02 22 94 697 ali brigita.strnad@ugm.si
Več →



Vodstvo po razstavi Saša Dev, arhitekt
OBRAZSTAVNI PROGRAM

sobota, 21. januar 2023, 11.00 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6
Vabljeni na vodstvo po veliki arhitekturni razstavi najvidnejšega mariborskega modernista Saše Deva (1903 ̶ 1967), po kateri vas bosta popeljala kustosa razstave Simona Vidmar, direktorica UGM in Stojan Skalicky, arhitekt. Dev je v Mariboru zapustil izrazit pečat; skupaj s sošolcem Jaroslavom Černigojem je v 1930-ih letih moderniziral mestno podobo ter z drznim dizajnom in izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh.Saša Dev je s svojim delom bistveno vplival na razvoj arhitekture v Sloveniji, bil je usmerjevalec njenega razvoja.Razstava je nastala v partnerstvu in ob strokovni podpori Pokrajinskega arhiva Maribor.Vodstvo je brezplačno ob plačilu vstopnine.
Več →



Odprti arhivi Saše Deva
NAPOVEDUJEMO
četrtek, 26. januar 2023, 18.00-19.30 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6
UGM in Pokrajinski arhiv Maribor vabita na Odprte arhive Saše Deva, ko bomo dva četrtka zaporedoma pregledovali originalne projektne mape dvajsetih arhitekturnih projektov Saše Deva. Vabljeni na edinstven in verjetno neponovljiv ogled originalnih načrtov, spisov in dokumentov ter na sprehod skozi Devov Maribor v razburljivih 30-ih letih 20. stoletja!Tokrat si bomo ogledali projekte: Tovarna Marka Rosnerja Jugosvila, 1932-34; Mestna ubožnica v Celju, 1935; Večstanovanjska hiša Terezije Reiser, 1936-37; Poslovalnica Putnik v Mariborskem gradu, 1937; Večstanovanjska hiša Draga Paljage, 1937-38; Trgovski dom v Murski Soboti 1938-39; Papirnica Karbeutz, 1940; Lastna hiša, 1947-51; Upravno poslopje Elektro Maribor, 1955 idr.Udeležba je brezplačna.
Več →
   
VIR: UGM | Umetnostna galerija Maribor