V petek, 18. avgusta, se je začel tretji Neumski podvodni filmski festival, ki je s projekcijami podvodnih filmov navdušil občinstvo. Fest & Val se je začel ob 17. uri, s projekcijo amaterskih in študentskih filmov, kasneje pa je sledila projekcija filmov finalistov (uradna izbira za nagrade).

V petek, 18. avgusta, se je začel tretji Neumski podvodni filmski festival, ki je s projekcijami podvodnih filmov navdušil občinstvo. Fest & Val se je začel ob 17. uri, s projekcijo amaterskih in študentskih filmov, kasneje pa je sledila projekcija filmov finalistov (uradna izbira za nagrade).

Številni tuji in domači gostje so prišli v Neum, da bi uživali v festivalu in povezanih programih ter delavnici, ki jo je vodil Lorenzo Moscia iz Italije. 
Izvršna producentka Neumskega podvodnega filmskega festivala, Julijana Mikulić, je odprla dogodek s sledečo izjavo: "Dobrodošli na 3. Neumskem podvodnem filmskem festivalu. Danes smo se zbrali v Neumu, da bi praznovali vrednost podvodnega filma, ki ima moč, da nam prenese čustva avtorjev, da začne dialoge, ki presegajo državne meje, kar se vidi po številnih članih žirije, ki so se nam pridružili iz Anglije, Francije, Italije, Hrvaške, Turčije, Bosne in Hercegovine -  Umetnost povezuje."
Gostje so bili pozdravljeni tudi s strani predsednice Mestnega sveta Neum, Danijele Matic, in italijanskega veleposlanika Marca Di Ruzze. Marco Di Ruzza se je posebej zahvalil ustanovitelju festivala, Ivu Mikulicu. Prav tako je izrazil priznanje za edinstvenost in odličnost Neumskega podvodnega filmskega festivala na svetovnem zemljevidu festivalov ter poudaril, da obstaja odlično sodelovanje med Italijo in podporo italijanskega veleposlaništva kulturnim projektom v Bosni in Hercegovini. 
Med festivalom so bili prikazani filmi iz celega sveta, kjer je bilo mogoče skozi oči različnih umetnikov, študentov in amaterjev doživeti bogastvo podvodnega sveta. Film ustvarjalcev izraža ljubezen do morja, rek, jezer, potapljanja in raziskovanja. Nekateri avtorji so s svojimi filmi opozarjali na pomembnost ohranjanja morja, rek in narave na splošno.  Nagrajenci Neumskega podvodnega filmskega festivala 2023  Člani žirije so bili: Mike Frankel iz ZDA, fotograf; Jurica Gašpar iz Hrvaške, glavni urednik Morski.hr; Gareth Bartlett iz Združenega kraljestva, dobitnik Grand Prixa Neumskega podvodnega filmskega festivala 2021, potapljač, režiser, vloger; Ante Džono iz BiH, potapljač iz Neuma in predsednik Hrvaškega potapljaškega kluba Neum; Nikša Kaleb iz Hrvaške, profesionalni ekstremni potapljač, svetovni in olimpijski prvak v odbojki; Lorenzo Moscia iz Italije, večmedijski umetnik iz Rima; Marisa Cecchetti iz Italije, podvodna koreografinja in inštruktorica potapljanja; Clayton Conn iz ZDA, novinar BBC-ja, podvodni filmski ustvarjalec, dobitnik Neumskega podvodnega filmskega festivala 2022.
Razglasili so naslednje zmagovalce:  Film "Polietileno" Adriane Michelson (Salvador) je bil razglašen za najboljši ekološki film.
Nagrada za najboljšo glasbo je šla filmu iz Mauricija "Klic oceana" režiserja Luke Doherta Bigarja in skladatelja Vinsenta Bertelota.
Nagrada za najboljšo kamero je šla filmu "Obisk Thistlegorma" režiserja Gillesa Charveta iz Francije.
Nagrada za najboljši film - Grand Prix 2023 je šla filmu "Poziv" režiserja Akina Bagcilarja iz Turčije.
 
Nagrada občinstva. Vsako leto občinstvo glasuje za najboljši film. Letos je s tremi glasovi nagrada pripadla filmu "Podvodno slikarstvo" režiserke Olge Belke. Film "Poziv" je zasedel drugo mesto, film Schnelbot S57 pa tretje. 

Avtorji na prvem mestu V soboto, 19. avgusta, je Neumski podvodni filmski festival nadaljeval z delavnico Lorenza Moscia iz Italije. Udeležencem je predal vso svojo izkušnjo skozi temo "Kako povedati podvodno zgodbo". Leta 2022 je prejel nagrado za najboljši ekološki film na Neumskem podvodnem filmskem festivalu. Prikazal je številne fotografije, podvodne filme, tehnike, ki jih je uporabil pri izdelavi filma in tudi nevarne situacije, ki so se zgodile med procesom snemanja. Vsi avtorji, ki so se zbrali iz celega sveta, so delili svoje izkušnje in najboljše prakse.
 
Neumski podvodni filmski festival organizira združenje Standard. Festivalski modri ambient in klasična glasba gre skupaj, profesorica violončela Jelena Marković Milićević pa je izvedla štiri krajše dela med filmskimi projekcijami. Avdio video produkcijo je izvedla družba Masters media iz Čapljine, festivalsko oblikovalsko obleko pa je oblikoval Antonio Slavujević.

VIR: www.uff.ba