Sprejeti noveli Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Zakona o delavnih razmerjih s 1. marcem 2022 ...

Sprejeti noveli Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Zakona o delavnih razmerjih s 1. marcem 2022 prinašata spremembo pri razbremenitvi kmetov in kmetijskih podjetij, za kar so se na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije zavzemali več let.

(Ljubljana, 28. januarja 2022) – V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pozdravljajo nedavno odločitev Državnega zbora RS, ki je 26. januarja 2022 sprejel noveli Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Zakona o delavnih razmerjih. Cilj obeh zakonov je zagotoviti nadomestilo za čas začasne odsotnosti z dela, tako imenovane bolniške, v primeru bolezni ali poškodbe izven dela v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) že od 21. delovnega dne dalje. Navedena sprememba velja za vse zavarovance, tudi kmete, če so le-ti zavarovani za pravico do bolniške. Sprejeta rešitev se bo začela uporabljati s 1. marcem 2022.

»Obe noveli prinašata spremembo pri razbremenitvi kmetov in kmetijskih podjetij, za kar smo si na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije prizadevali več let. KGZS je zagovarjala krajše časovno obdobje čakanja na pravico do bolniške v breme ZZZS, in sicer na 15 delovnih dni. Sprejeta zakonska rešitev je pomemben premik v smeri naših predlogov, saj bodo kmetje tako prej – že po 21. delovnem dnevu - upravičeni do nadomestila v breme ZZZS,« ob tem razlaga predsednik KGZS Roman Žveglič.

Do sedaj je bil namreč vsak zavarovanec v primeru bolezni ali poškodbe izven dela do nadomestila v breme ZZZS upravičen šele od 31. delovnega dne dalje. To so v praksi najbolj občutili samostojni zavarovanci, kot so kmetje, podjetnik in drugi, saj so delavci pravico do bolniške prvih 30 dni uveljavljali v breme svojega delodajalca. Ker noveli skrajšujeta obdobje za vse zavarovance, bodo tudi kmetje delodajalci, v primeru bolniške odsotnosti njihovih delavcev, prej razbremenjeni.

PR: KGZS