Občina Izola s podporo JZP Izola uspešno sodeluje v projektu Oživimo podeželje, v okviru katerega je organizirala večdnevno študijsko turo za slovenske in tuje novinarje, turistične agente ter spletne vplivneže.

Na občini smo poskrbeli za raznoliko predstavitev podeželja, vključno z lokalno kulinarično ponudbo, ter vplivnežem in novinarjem prikazali, kako aktivno preživeti nekaj dni v zaledju slovenske Istre. Cilj projekta je namreč preusmeriti tok turistov na podeželje in s tem aktivirati še nekatere skrite zaklade Slovenije kot mediteranske destinacije.
 
V Kortah nad Izolo so imeli udeleženci priložnost spoznati dediščino kraja, kjer jih je predstavnica KD Šparžin popeljala Po poteh vodnih virov, učenke podružnične osnovne šole Korte pa so jim predstavile, kako se je nekoč pralo perilo. Na ta način je bil izpostavljen od nekdaj izredni pomen vodnih virov. Gostje so si ogledali tudi novost v turistični ponudbi izolskega podeželja, in sicer arheološki park Kašler pri Kortah nad Izolo ter z navdušenjem okušali prazgodovinsko malico, postreženo v lončenih posodicah. Sledila je še kolesarska tura z razgledi na Izolo: Korte–Baredi–Šared–Medljan ter ne nazadnje tradicionalna istrska večerja.
 
Udeleženci so bili navdušeni nad itinerarijem, ki je med drugim vključeval ogled sredozemskega slanega travnika in pokopališča školjk v Ankaranu. Obenem so se gostje sprehodili pod plezalno steno na Črnem Kalu, si ogledali cerkvico sv. Valentina, Benkovo hišo ter utrdbo nad vasjo. Gostitelji so jim predstavili koncept istrskega zajtrka, ki je sestavljen izključno iz dobrot lokalnih kmetovalcev. Sledil je ogled slapa Stranice v Trebešah. Pot se je nadaljevala v Gračišču, kjer so gostje spoznali delovanje lokalne domačije in vinarsko panogo. Študijsko turo so sklenili v središču Kopra z razgledom s koprskega zvonika in vodenim ogledom Pretorske palače.
 
Projekt Oživimo podeželje je sofinanciran iz Evropskega sklada za razvoj podeželja Evropa investira v podeželje. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014– 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
 
Občina Izola, Mestna občina Koper, Občina Ankaran in Kolesarska mreža Obala so k projektu LAS Istre Oživimo podeželje pristopile lani in tako naredile pomemben korak v smeri razvoja trajnostnega rekreacijskega turizma na podeželju širšega območja Kraškega roba. Aktivnosti prispevajo tudi h koordiniranem skupnem nastopu istrskih občin pri promociji kot enotne destinacije.

PR: Občina Izola