Pregledna razstavaGalerija Loža, Galerija Meduza in Skladišče Libertas, Koper ter Mestna galerija Piran25. 3.─21. 5. 2023

Pregledna razstavaGalerija Loža, Galerija Meduza in Skladišče Libertas, Koper ter Mestna galerija Piran25. 3.─21. 5. 2023
Tiskovna konferenca:Petek, 24. 3. 2023, ob 11.00, v Mestni galeriji Piran
Otvoritev razstave:Sobota, 25. 3. 2023, ob 12.00, v Galeriji Loža KoperBogato programsko leto 2023 se v Obalnih galerijah Piran odpira z veliko pregledno razstavo delNemanje Cvijanovića. Avtor se uvršča med vodilne hrvaške umetnike srednje generacije, ki so aktivni v domačem, predvsem pa v mednarodnem prostoru. Prostorsko in vsebinsko obsežna razstava v produkciji Obalnih galerij Piran nosi naslov Trg neravnodušnih in pomeni prvo večjo predstavitev del tega avtorja v Sloveniji in širšem evropskem kontekstu. Zasnovana je bila medinstitucionalno, v sodelovanju s številnimi partnerji: Občina Piran, Mestna občina Koper, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo Republike Hrvaške, Občina Reka, Fondacija Rosa Luxemburg Stiftung Beograd, Mestni muzej in Muzej sodobne in moderne umetnosti na Reki. Posebno dragoceno je bilo sodelovanje hrvaških muzejskih ustanov. Z izposojo del, ki jih hranita v svojih zbirkah, sta omogočili kakovostno nadgradnjo predstavitve avtorjevega opusa v Kopru in Piranu.
Nemanja Cvijanović (Reka, 1972) je multimedijski umetnik, ki deluje na polju videa, fotografije,performansa in konceptualne umetnosti. S svojim delom izkazuje sveže in inovativne pristope krazumevanju angažirane vloge umetnika in umetnosti v sodobni vizualni praksi. Pri tem je kritičen in radikalno uporniški, a tudi subtilno ironičen in duhovit. Razstava je rezultat umetnikovega izbora ključnih del ustvarjalno in razstavno plodnega obdobja zadnjih dveh desetletij.
Sladki teror, Spomenik rdeči Reki, Za menoj tovariši, hura!, Ste morda za valček? je samo nekaj izzivalnih naslovov del, ki bodo razstavljena na štirih razstaviščih dveh obalnih mest. V Mestni galeriji Piran, galerijah Meduza in Loža ter Skladišču Libertas v Kopru bo na ogled širok razpon medijev, ki jih umetnik uporablja pri svojem delu, od fotografije, slik, keramike, kolažev, videa, grafike, instalacij in multimedijskih stvaritev. Razpored po različnih lokacijah ne sledi kronološkemu zaporedju, temveč izpostavlja avtorjevo namero, da njegova konceptualno močna dela dobijo ustrezno prostorsko namestitev in priložnost vzpostavljanja dialoga z gledalcem.
V času trajanja razstave, 25.3.–21.5.2023, bodo organizirana občasna vodstva in strokovne delavnice za študente vizualnih praks Univerze na Primorskem (PEF VUO).
 
VIR: OGP