Občine so zelo naklonjene energetskim prenovam objektov, s katerimi lahko dosegajo prihranke energije, brez dodatnega zadolževanja.

Med njimi je tudi občina Ig, kjer so s tem namenom pristopili k javno-zasebnemu partnerstvu s Petrolom, v okviru katerega bodo energetsko prenovili šest objektov. 

Letos septembra je občina Ig sklenila javno-zasebno partnerstvo za izvedbo energetske prenove javnih objektov. Prenova je že v teku in bo trajala predvidoma do konca leta. Energetsko pogodbeništvo je model, ki občinam omogoča energetsko prenovo stavb brez zadolževanja, skozi prihranke rabe energije, ter zato obenem prispeva k razbremenitvi javnega proračuna, učinkovitejši rabi energije in varovanju okolja. Predstavlja pa tudi enega izmed načinov obvladovanja energetske draginje.  

Občina Ig bo v okviru projekta prenovila občinsko stavbo, tri podružnične osnovne šole POŠ Golo, POŠ Iška Vas in POŠ Tomišelj, Osnovno šolo Ig ter njeno telovadnico. Na petih objektih bodo izvedeni tako tehnološki, kot gradbeni ukrepi, in sicer ukrepi toplotne izolacije fasad, zamenjave stavbnega pohištva, izolacije stropov neogrevanih podstrešij, vgradnje termostatskih ventilov, prenove ogrevalnih virov z vgradnjo toplotnih črpalk, prenove sistemov notranje razsvetljave in vgradnja sistema za energetsko upravljanje. Ukrepi na enem objektu pa bodo usmerjeni predvsem na prenovo tehnoloških sistemov stavbe, med katerimi so sistemi ogrevanja in sistemi učinkovite razsvetljave.

S prenovo objektov bodo v občini Ig prihranili več kot 150.000 evrov oziroma če govorimo o letnem prihranku toplotne in električne energije, ta znaša več kot 230.000 kWh letno. Z okoljskega vidika to predstavlja zmanjšanje emisij CO2 za približno 94 ton letno, kar je enako ekvivalentu 12 hektarjev gozda pri akumulaciji toplogrednih plinov. 

V družbi Petrol so se zavezali trajnostnemu razvoju, do katerega vodijo številni koraki. Zmanjšanja rabe energije se lotevajo z učinkovitim upravljanjem z energijo in s projekti za izboljšanje energetske učinkovitosti. Med pomembnimi koraki so seveda partnerski projekti energetske prenove in učinkovitosti, s katerimi znižujejo kar tri pomembne postavke: ogljični odtis, rabo energije in stroške. Projekt je bil pripravljen in izveden v skladu z določili programa Energetske prenove javnih stavb Ministrstva za infrastrukturo ter vključuje kohezijska sredstva iz finančne perspektive 2014-2020.

PR: Petrol