Prvi program Radia Slovenija bo obiskal Gorico

Tretji koncert v ciklu Pomladnih obiskov in koncertov iz naših krajev bo na sporedu v nedeljo, 20. 3. 2022, ko boste lahko slišali zanimive, redko slišane Avsenikove melodije v izvedbi narodnozabavne zasedbe Aleksi Jercog & prijatelji.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
14. marec 2022 ob 08:49
Ljubljana, Gorica - MMC RTV SLO
Prvi program Radia Slovenija vljudno vabi na tretji in s tem zadnji nedeljski Pomladni koncert iz naših krajev, na katerem bo nastopila narodnozabavna zasedba Aleksi Jercog & prijatelji.

Pomladne koncerte iz naših krajev bodo v nedeljskem terenskem programu med 13.00 in 18.00 pospremili s predstavitvijo kraja in pogovori z domačini, ki bodo poslušalkam in poslušalcem Prvega približali kulturo, dediščino in vsakodnevni ter praznični utrip svojega okolja. Neposredni prenosi koncertov bodo na sporedu ob 16. uri.

Nedelja, 20. 3. 2022, ob 16.00
NARODNOZABAVNA ZASEDBA ALEKSI JERCOG & PRIJATELJI
Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici (Gorizia, IT), Radio Prvi


Ansambel Aleksi Jercog & prijatelji je nastal na tržaškem Krasu na začetku leta 2019 v duhu čezmejnega sodelovanja. Sestavljajo ga glasbeniki s kulturnega prostora med tržaškim zamejstvom in Primorsko.

Zasedbo, kateri se občasno pridruži še pihalno-trobilna sekcija, sestavljajo:
Matejka Bucik, petje
Mojca Milone, petje
Jani Rednak, kitara in petje
Aleksi Jercog, harmonika
Bobo Bas, bariton in baskitara

V letu 2019 je ansambel nastopil na velikih dogodkih, med drugim na zaključnem dnevu Festivala Avsenik v Begunjah na Gorenjskem na povabilo družine Avsenik, na samostojnem koncertu v Puli in v Kulturnem domu v Trstu. Na povabilo Slovenske izseljenske matice je dvakrat nastopil na prireditvi Dobrodošli doma (srečanje Slovencev z vsega sveta), in sicer leta 2019 v Radovljici in leta 2021 v Ribnici. Marca 2019 je ansambel imel samostojni radijski koncert v živo na Radiu Koper v okviru oddaje Gremo plesat, decembra istega leta pa je nastopil v oddaji TV Koper Športel.


Da bomo lahko zaigrali v živo za poslušalce slovenskega državnega radia, je za nas izjemna čast: nestrpno čakamo na ta dogodek. Nastop v Gorici ima poseben pomen, ne samo ker s tega konca prihajata naši pevki, temveč tudi ker bo to mesto leta 2025 postalo evropska prestolnica kulture. Sploh pa je čezmenjni prostor med Italijo in Slovenijo tisti, ki pod skupno streho druži člane ansambla. V koncertni program bomo vključili naše avtorske skladbe, Avsenikove viže iz olimpijskega projekta iz leta 1972, katerim smo na novo pripisali slovenska besedila, in pa še nekatere druge manj izvajane cekinčke iz zakladnice narodno-zabavne glasbe. Toplo vas vabimo v Kulturni center Lojze Bratuž v Gorico in k poslušanju Koncerta iz naših krajev!