Evropski teden mobilnosti 2022 v Kočevju

V okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, ki bo med 16. in 22. septembrom potekal pod sloganom TRAJNOSTNO POVEZANI, se bomo v Kočevju ponovno posvetlili trajnostno naravnanim oblikam mobilnosti. Poseben poudarek bo letos na kolesarjenju kot vse bolj privlačni obliki potovanja in hkrati poznavanju pravil za varno vožnjo. 

Evropski teden mobilnosti se bo v Kočevju, kot je že v navadi, začel že kar malo prej. V petek, 2. septembra vabimo na prvega od štirih kolesarskih zajtrkov na Tržnici Kočevje. Uradno pa bomo teden mobilnosti odprli 16. septembra z razstavo idejnih zasnov ureditve mesta in Ljubljanske ceste, ki so jih na podlagi študije pripravile študentke in študenti Krajinske arhitekture na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. 20. septembra je načrtovana javna predstavitev nove prometne ureditve mestnega jedra.

Glavnina dogajanja za širšo javnost bo skoncentrirana na dan brez avtomobila 22. septembra, ko bo mestno jedro zaprto za promet in urejeno po meri ljudi. Dodana bo urbana oprema, s pomočjo mladih pa bomo še drugače popestrili ulice. Dopoldan bodo središče mesta zavzeli otroci in ga pisano porisali. Predstavili bomo tudi izdelke literarnega natečaja za osnovnošolce. Popoldan bo v mestu potekala kolesarska tržnica s popravljalnico in izmenjevalnico opreme ter delavnico varne vožnje, pa tudi kulturnim programom. Ker bomo v Kočevju letos v uporabno predali novo kolesarsko omrežje, bo v času tedna mobilnosti velik poudarek na osveščanju o pravilni vožnji in prometni varnosti kolesarjev ter pešcev. V okviru programa Care4Climate bomo v Kočevju dobili tudi nove samostoječe naslone za kolesa, hkrati pa bomo zbirali pobude in predloge za postavitev dodatnih in izbor lokacij. 

Tako kot v preteklih letih se bodo v okviru tedna mobilnosti tudi tokrat na kočevskih šolah odvijale številne aktivnosti za otroke in starše, s poudarkom na spodbujanju aktivnega prihoda v šolo in vrtec. Letos bodo s Peš busom v šolo lahko kar tri tedne v septembru prihajali otroci OŠ Ob Rinži in OŠ Zbora odposlancev. Vrtčevski otroci pa bodo sodelovali s projektom Beli zajček, ki beleži trajnostne prihode v vrtec.

Evropski teden mobilnosti bomo zaključili 23. septembra z dnevom slovenskega športa v Kočevju, ko bosta v središču mestnega jedra potekala tek po mestnih ulicah in druga izvedba mestne gorsko-kolesarske tekme Urbani XC Kočevje. 

Aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v Kočevju so sofinancirane iz programa LIPE IP Care4Climate.

info@care4climate.si
www.care4climate.si | LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

PR: Občina Kočevje