Zgodba o pogumni mladi ženski, ki se v mračnem viktorijanskem Londonu bori proti temnim silam

Zgodba o pogumni mladi ženski, ki se v mračnem viktorijanskem Londonu bori proti temnim silam

Ljubljana, 3. januar 2024 – Januarja program Epic Drama premierno predstavlja serijo Tovarna lutk, ki temelji na istoimenski knjižni uspešnici britanske pisateljice Elizabeth Macneal. Zgodba se vrti okrog dvojčic Rose in Iris. Iris želi postati slikarka, a se hitro ujame v nevarno mrežo obsedenosti in izdajstev. 

London, 1851. Iris se s sestro dvojčico Rose preživlja s poslikavo lutk, vendar sanja, da bi postala umetnica. Ponoči naskrivaj slika in se izpopolnjuje. Silas je preparator živali, ki ima trgovino s svojimi izdelki. Upa, da bo nekega dne našel tako edinstven predmet, da bo z njim zaslovel. Louis, slikar in član prerafaelitske bratovščine, išče svojo novo muzo. 

V mestu, kjer pričakujejo veliko razstavo, se njihovi trije svetovi srečajo, Iris pa dobi priložnost za pobeg in novo življenje. Da bi to dosegla, mora zapustiti sestro, žrtvovati svoj ugled in se podati v neznano. Ko se Irisin svet širi, se spopada s patriarhalnimi prepričanji, raziskuje svojo spolnost in začenja doživljati stvari, o katerih je vedno sanjala. Toda poleg novo pridobljene neodvisnosti jo prevzema temačnost.

Tovarna lutk je drama o napetem obdobju s prefinjenim sodobnim pogledom ter pretresljiva zgodba o ljubezni, umetnosti, svobodi in o tem, kaj se zgodi, ko si ženska upa vzeti, kar hoče, v svetu, ki bi jo raje pokopal, kot da bi ji to dovolil.

Esmé Creed-Miles (Hanna) igra Iris, Éanna Hardwicke (Normal People) Silasa, Mirren Mack (The Witcher: Blood Origin) Rose in George Webster (Wedding Season) Louisa. Igralski zasedbi se pridružujejo tudi Pippa Haywood (Telesni stražar), Sharlene Whyte (Stephen), novinec Reece Kenwyne-Mpudzi, Freddy Carter (Shadow and Bone), Saoirse Monica Jackson (Derry Girls), Laurie Kynaston (The Sandman), Jim Caesar (The Witcher), Akshay Khanna (Chloe), Aysha Kala (The Undeclared War) in Nell Hudson (Outlander).

Elizabeth Macneal je poleg Charleyja Milesa zapisana kot scenaristka in izvršna producentka serije. Sacha Polak (Hanna, Dirty Gold) je režirala štiri epizode, Cathy Brady (Wildfire) pa je režirala četrto in peto epizodo. Producentka serije je Suzanne McAuley (Magpie Murders, Maigret), Julie Harkin (I May Destroy You, Becoming Elizabeth) pa je vodila kasting.

Tovarna lutk bo premierno prikazana na programu Epic Drama v ponedeljek 8. januarja ob 21.00. 

VIR: Grayling