Kako izbrati računovodski servis?

Ne glede na to, ali ste na začetku razvoja svojega podjetja ali ste na trgu že dolgo uspešni, veste, da je izbira računovodstva eden najpomembnejših stebrov pri gradnji podjetja. Že od samega začetka imate svojega računovodjo radi, ker vas vodi v poslu in vam pomaga pri vsem, s čimer se srečate prvič. Ko je vaše podjetje že razvito, uspešno in nenehno raste, pa se zaveste, da je računovodja vaš najboljši prijatelj.

Enostavnih pravil, kako izbrati računovodski servis, ki bo postal vaš najboljši prijatelj, ni, vam pa teh pet nasvetov lahko zagotovo pomaga.

1 – Računovodja, ki vas opomni na roke

Najbolje je začeti s primerom. Pandemija virusa COVID-19 bi bila dober primer, saj so se zakoni in predpisi dnevno spreminjali.

Nikomur se ni prijetno utapljati v veliki količini informacij, sploh če govorimo o zapletenih sistemih in administraciji. Tu nastopi vaš računovodski in knjigovodski servis. Pravi prijatelj in dober računovodja vas bo pravočasno seznanil z vsemi določbami v zvezi z vašim poslovanjem, vam pomagal pripraviti potrebno dokumentacijo in jo oddati v dogovorjenem roku.

Ali veste, da vam na rok za DDV in na končno letno poročilo ni treba misliti? Če kot delodajalec skrbite tudi za to, potem je zagotovo čas, da razmislite o menjavi računovodskega servisa. Poleg tega, da vas bo opomnil na pravočasno izpolnjevanje obveznosti, bo preprečil morebitne zamude in morebitne denarne kazni. Vaša naloga je, da se osredotočite na svoj posel, rast in druge pomembne poslovne naloge.

Prevzemamo skrb za vaše plače 
2 – Računovodja kot svetovalec

Včasih postopki, ki jih morate kot delodajalec upoštevati, niso tako zapleteni. Zagotovo lahko nekatere cilje dosežete na preprostejši in lažji način. Verjetno se vsi strinjamo, da nihče ne mara zapravljati svoje energije in časa.

Kakovosten računovodski servis je svojim strankam podaljšana roka. Cilj vašega računovodje je, da vam pomaga pri rasti in doseganju vaših ciljev na enak način, kot če bi bil del vašega podjetja. Zato boste pričakovali, da bo vaš računovodja aktivno sodeloval z vami pri vaših finančnih odločitvah in vam svetoval, da boste vedno izbrali najbolj optimalne rešitve za vaše poslovanje.

Računovodja je oseba, ki pozna finančne vidike poslovanja stranke, zakonodajo ter pravila in predpise, povezane s poslovanjem. Kot taka lahko in mora nuditi objektivne in strokovne nasvete o finančnih strategijah in rešitvah. Poleg vsega pa kot podpora za doseganje poslovnih ciljev naročnika postane tudi pomemben akter pri načrtovanju dolgoročne finančne varnosti.

3 – Analitični računovodja

Analitično razmišljanje je opredeljeno kot proces razmišljanja, ki temelji na kritični in sistematični analizi informacij in podatkov, da bi lahko sprejeli informirano odločitev ali sklep. Vključuje procese razumevanja in tolmačenja informacij in podatkov ter ugotavljanje in analiziranje relativnih dejavnikov. Vključuje tudi ustvarjanje logičnih sklepov ter preverjanje in potrjevanje teh sklepov z dodatnimi informacijami in raziskavami.

Analitično razmišljanje se uporablja na številnih področjih, vključno s poslovanjem, in je bistveno za sprejemanje premišljenih odločitev in reševanje kompleksnih problemov.

Za računovodje bi analitično razmišljanje pomenilo sposobnost kritične in podrobne analize finančnih podatkov, da bi lahko sprejemali premišljene poslovne odločitve. Analitični računovodja bo prepoznal in razumel finančne trende in izzive, s katerimi se sooča njegova stranka.

Poleg tega analitični računovodja razvije in uporabi matematične in statistične metode za analizo finančnih podatkov stranke, prav tako pa opravi tudi ustrezen pregled in interpretacijo računovodskih poročil. Po dogovoru s stranko predlaga rešitev za težave ali potencialne težave v finančnem poslovanju.

Celovito in ažurno davčno svetovanje z najrazličnejših davčnih področij
4 – One-stop Shop

»Vse na enem mestu« je koncept, ki strankam zagotavlja vse, kar potrebujejo, na enem mestu, ne da bi se morali premikati med različnimi lokacijami ali kontaktirati različna storitvena podjetja. Cilj one-stop shop-a je zagotoviti enostavnejši in učinkovitejši sistem za kupce ter skrajšati čas in stroške, povezane z reševanjem različnih potreb.

One-stop shop je mogoče uporabiti v številnih sektorjih, vključno s poslovnim. S tem konceptom lahko na enem mestu zagotovite vse storitve v zvezi z registracijo podjetja, vključno z registracijo, davčnim obračunom in drugimi administrativnimi opravili, pa tudi računovodske, obračunske in svetovalne storitve, ki jih podjetja potrebujejo po registraciji.

5 – Proaktiven pristop

Proaktiven pristop pomeni odnos in vedenje, pri katerem proaktivno delujemo na preventivno reševanje težav, še preden se pojavijo ali postanejo resne. V poslu je pomembno razmišljati strateško in sprejemati ustrezne odločitve, ki bodo pravočasno odpravile morebitne težave in zaplete v poslovanju.

Ta pristop je morda najpomembnejši v finančnem delu poslovanja. Proaktivni računovodja bo naročniku pomagal prepoznati in analizirati morebitne težave in izzive ter s preventivnimi ukrepi zmanjšati ali preprečiti njihovo ponovitev.

Proaktivni pristop je nasprotje reaktivnega pristopa, kjer čakate, da se pojavijo težave, potem pa ukrepate. Proaktiven pristop pomaga ohranjati nadzor nad situacijo, zmanjšuje stres in povečuje učinkovitost pri reševanju problemov.

Navajamo nekaj primerov iz prakse v računovodstvu:

  • spremljanje vseh sprememb zakonskih predpisov,
  • stalen notranji nadzor kakovosti dela računovodje in drugih storitev,
  • posredovanje vseh informacij pravočasno in pred danim rokom,
  • izvajanje dejavnosti in svetovanje, ne da bi stranka zahtevala preverjanje ali nasvet,
  • interno izobraževanje računovodij in izmenjava dobrih praks.
Do zdaj nam zaupa že več ko 2000 zadovoljnih strank

VIR: Računovodska unija