Dobro jutro. Jutranji pregled novic sem pripravil Uroš Božin, novinar digitalnega uredništva Bloomberg Adria. S Kitajske prihaja spodbudni znaki. Storitveni sektor na Kitajskem se je razširil najhitreje od julija lani, je pokazala raziskava.

Dobro jutro. Jutranji pregled novic sem pripravil Uroš Božin, novinar digitalnega uredništva Bloomberg Adria. S Kitajske prihaja spodbudni znaki. Storitveni sektor na Kitajskem se je razširil najhitreje od julija lani, je pokazala raziskava. V Indiji še vedno odmevajo rezultati volitev. Stranki predsednika vlade Narendra Modija ni uspelo osvojiti večine. Na domačem političnem parketu je državni zbor na včerajšnji izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države. To so ostale poslovne novice iz Slovenije in Evrope:
 

Bo prvo nižanje ECB prebudilo evropske bike?

 
Jutrišnje srečanje Evropske centralne banke (ECB) bi lahko bilo pobudnik, ki bo regionalne delnice pognal na nove vrhove, poroča Bloomberg. ECB naj bi v četrtek prvič v zgodovini začela cikel zniževanja obrestnih mer pred ameriškim Fed-om. Inflacija v območju evra se umirja hitreje kot v ZDA, ob tem pa se izboljšujejo tudi obeti za poslovanje podjetij. Upravljavci premoženja in tržni strategi ocenjujejo, da je za indeks Stoxx Europe 600 še dovolj prostora, da nadgradi rekordno rast v tem letu.
 
Zgodovinski podatki razkrivajo, da je rahljanje denarne politike dobra napoved za delnice. Od leta 1980 so se evropske delnice v mesecu po znižanju obrestnih mer Feda dvignile za dva odstotka, kar je približno dvakrat toliko kot delnice v katerem koli danem mesecu, je pokazala analiza Goldman Sachsa. Podatki še kažejo, da je rast v 12 mesecih še veliko močnejša, če nižanje obrestnih mer spremlja močno gospodarstvo.


Slovenski avtomobilski trg nadaljuje z okrevanjem


 

Slovenski avtomobilski trg je v maju nadaljeval z okrevanjem. Na mesečni ravni se ej prodaja okrepila za 3,7 odstotka, na medletni ravni pa je bila skoraj nespremenjena. V prvih petih mesecih je bilo prvič registriranih 22.553 avtomobilov, kar je štiri odstotke več kot v istem obdobju lani. Maja so občuten upad prodaje zabeležili pri Škodi – za 40 odstotkov ter Oplu – za 48,8 odstotka. Na drugi strani je bil maj odličen za prodajalce in distributerje znamk Peugeot in Citroen, kjer je bila rast 66,5 oziroma 41,8-odstotna. Za tretjino se je prodaja okrepila Renaultu.
 
Kljub okrevanju trga še naprej upada prodaja električnih avtomobilov. Maja jih je bilo sicer registriranih več kot aprila, vendar še vedno občutno manj kot v istem obdobju lani. Maja je bil delež električnih avtomobilov 5,8-odstoten, po prvih petih mesecih pa 6,05-odstoten. Podrobneje o dogajanju na slovenskem in evropskem trgu električnih avtomobilov lahko preberete v današnjem članku.
 

Slovenija v pogovorih s Qatar Airways

 
Podpredsednica slovenske vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je za portal Ex-Yu Aviation potrdila, da se je na nedavnem obisku v Katarju pogovarjala o možnostih vzpostavitve letalskih povezav med Katarjem in Slovenijo. Govorila je s katarskim premierjem in zunanjim ministrom šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al-Thanijem. Qatar Airways je že izrazil interes za letenje v Ljubljano. Akbar Al Baker, nekdanji izvršni direktor letalske družbe je še pred pandemijo povedal, da si Ljubljano ogledujejo. ''Imamo veliko destinacij, na katerih nameravamo leteti z ozko trupnimi letali."
 
Pred kratkim je Slovenijo obiskala katarska delegacija, na katerem so se pogovarjali tudi o morebitnih letalskih povezavah. "Kar zadeva letalsko povezavo med Ljubljano in Doho, je Qatar Airways zelo zainteresirana za evropski trg, a odprtje nove linije zahteva čas za preučevanje trga. Ko bo to končano, bo polet vzpostavljen,'' je dejali v katarski delegaciji.

VIR: Bloomberg Adria