ELES bo sredstva namenil naložbam v prenosno omrežje in nakupu električne energije.

Avtor:
Polona Bahun
ELES bo sredstva namenil naložbam v prenosno omrežje in nakupu električne energije.

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je slovenskemu nacionalnemu sistemskemu operaterju prenosnega omrežja ELES zagotovila posojilo v višini 25 milijonov evrov.

Sredstva bodo podprla potrebe Elesa po obratnem kapitalu po obdobju visokih cen električne energije v Evropi, ki so bile posledica ruske invazije na Ukrajino. Del posojila bo namenjen nakupu električne energije na promptnem trgu in kritju drugih stroškov podjetja, del pa bo Elesu omogočil nadaljnje vlaganje v elektroenergetsko omrežje za zagotavljanje ustreznih napetostnih razmer v celotnem slovenskem energetskem sistemu v skladu z merili evropskega druženja sistemskih operaterjev prenosnih sistemov (ENTSO-E).

Vodja energetike za Evropo pri EBRD Grzegorz Zielinski je ob tem dejal, da EBRD z veseljem podpira ELES s tem obratnim kapitalom in se veselijo, da bodo lahko zagotovili več financiranja za njegove kapitalske izdatke v omrežju, ki so bistveni za razvoj sistema obnovljivih virov energije in zeleno energetski prehod v državi.
ELES je kot slovenski sistemski operater prenosnega omrežja odgovoren za razvoj in delovanje nacionalnega omrežja in upravlja 2.900 kilometrov visokonapetostnih daljnovodov. Elesov razvojni načrt do leta 2032 predvideva novo osnovno infrastrukturo (nove medsebojne povezave, nove daljnovode in transformatorske postaje) ter nove komponente pametnega omrežja za integracijo obnovljivih virov, vključno s sodobnimi baterijskimi hranilniki.

Posojilo je del okvira EBRD za odpornost in razvoj, ki ga je upravni odbor EBRD odobril 6. aprila 2022 za reševanje potreb držav, ki jih je prizadela ruska invazija na Ukrajino, energetska varnost pa je ena od prednostnih nalog okvira. EBRD je sicer doslej v Sloveniji vložila 1,5 milijarde evrov v 106 projektov.

VIR: Naš Stik