napovednik

Dogodki tega tedna
Kustosinja za en dan: Kristina Kočančetrtek, 24. november, ob 18.00

V okviru cikla Kustos za en dan, ko po Narodni galeriji vodijo znane osebnosti, nas bo po izbranih umetninah popeljala pesnica Kristina Kočan.
Prijavite se na povezavi.
Več
 
Javno vodstvo po stalni zbirki: Slovenski impresionistinedelja, 27. november, ob 11.00

Slovenski impresionisti Ivan Grohar, Rihard Jakopič, Matija Jama in Matej Sternen so med najbolj priljubljenimi umetniki v Narodni galeriji. Njihova dela bo predstavil kustos Michel Mohor.
Prijavite se na tej povezavi.
Več
Razstave
Odstiranja: restavriranje slike Francesca FontebassaSv. Ana uči Marijo bratiNa ogled od 3. do 30. novembra 2022.
Več
Napovedujemo
torek, 29. november, ob 11.00: Alzheimer cafe
torek, 29. november, ob 19.30: Sozvočje svetov: predavanje in koncert
četrtek, 1. december, ob 18.00: Predstavitev prazničnih Odstiranj: Jaslice zlatarja in srebrokovača Christopha Steidla Porenta
sobota in nedelja, 3. in 4. december, od 10.00 do 18.00: Ta veseli dan kulture - dan odprtih vrat in prva nedelja v mesecu
sobota in nedelja, 3. in 4. december, od 10.00 do 16.30: Sternenov vikend – javna vodstva po novi občasni razstavi Matej Sternen z avtorjem dr. Andrejem Smrekarjem in kustosinjo dr. Katro Meke
Več
 
Nova občasna razstavaMatej Sternen (1870–1949)
V Narodni galeriji bo od 1. decembra 2022 do 9. aprila 2023 na ogled razstava Matej Sternen (1870–1949). Eden izmed četverice ''slovenskih impresionistov'' nam je zapustil raznovrsten opus. Obsežna razstava je postavljena tridelno: v Razstavišču Narodne galerije na ogled postavljamo 74 slik. V Galeriji Narodni dom predstavljamo risbo in grafiko Mateja Sternena – skupaj 146 del. Tretji del razstave v Narodnem domu je posvečen restavratorskemu opusu umetnika – vsak mesec v času trajanja razstave bomo v sklopu Odstiranj predstavili novo temo s predavanjem in mesečno predstavitvijo.
Več
Novice
 
Šubičevi priznanji sodelavcem Narodne galerijeDruštvo restavratorjev Slovenije je v ponedeljek, 21. novembra, v Slavnostni dvorani Narodne galerije podelilo nagrado in priznanja Mirka Šubica. Izjemno veseli smo, da sta kar dve priznanji tesno povezani z Narodno galerijo!
Priznanje Mirka Šubica v letu 2022 je prejela ekipa konservatorjev-restavratorjev slikarskega ateljeja Narodne galerije: Miha Pirnat ml., Andreja Ravnikar in Simona Škorja za umetniško-raziskovalno in konservatorsko-restavratorsko delo ter za promocijo stroke ob razstavi Fortunat Bergant.
Študentsko priznanje Zlati skalpel v letu 2022 je prejela Erica Sartori za izjemno predano, inovativno in kakovostno konserviranje-restavriranje umetnin iz mavca kiparja Frančiška Smerduja.
Nagrajencem iskreno čestitamo in se veselimo z njimi!
Več
Ne spreglejte
 
Galerijska trgovinaObiščite našo galerijsko trgovino in si oglejte pester izbor razstavnih katalogov in izdelkov z motivi najlepših umetniških del, ki jih hranimo in predstavljamo v Narodni galeriji.
Nakupujete lahko tudi preko spleta.
Več
 
Novica iz sveta umetnostiS slike Artemisie Gentileschi bodo "digitalno odstranili" pozneje dodano tančicoNa sliki Alegorija nagnjenja žensko figuro danes prekrivata draperija in tančica, čeprav jo je Artemisia naslikala golo.
Več

VIR: NG