Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok, 17. november, je dan v letu, ki je od leta 2008 posvečen globalnemu ozaveščanju o izzivih in bremenu prezgodnjega rojstva.

Po navedbi Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, v Sloveniji vsako leto beležimo 1400 prezgodaj rojenih otrok, kar predstavlja več kot sedem odstotkov vseh rojenih otrok pri nas. V mariborski porodnišnici se rodi na leto približno 230 prezgodaj rojenih novorojenčkov.

Letošnji slogan svetovnega dne se glasi: »Objem staršev je učinkovita terapija, omogočimo stik kože na kožo takoj po porodu.«

Tudi v mariborski porodnišnici se zavedamo pomembne vloge staršev pri oskrbi nedonošenčka. Starše spodbujamo k pestovanju novorojenčkov in omogočanju čim prejšnjega stika »kože na kožo« takoj po vaginalnem porodu ali carskem rezu. Osebje porodnišnice se zaveda, da se kengurujčkani novorojenčki uspešneje hranijo, bolje uravnavajo telesno temperaturo, so bolj umirjeni in  hitreje odpuščeni iz bolnišnice domov.

Po navedbi Društva za prezgodaj rojene novorojenčke je kengurujčkanje koristno tudi mamam, saj pomaga pri pomirjanju ob stiski, ki je povezana s prezgodnjim porodom in nedonošenim otrokom. Psihosomatska medicina je dokazala, da ima stik s kožo številne pozitivne učinke, saj zvišuje raven hormona oksitocina, metoda pa je koristna tudi za očete, saj jih motivira k zgodnjem vključevanju v nego otroka.

Prepoznaven znak svetovnega dneva so majhne vijolične nogavičke in vijolična osvetlitev svetovnih znamenitosti.

V ta namen smo avlo mariborske porodnišnice odeli v vijolično barvo, vsem prezgodaj rojenim novorojenčkom pa smo v znak spoštovanja in skrbi podarili simbolična darilca: toplo volneno kapico in copatke. Copatke so spletle pridne roke upokojenih žensk iz Lovrenca na Pohorju, volnene kapice pa smo si pridobili s pristopom k projektu »Huda volna«. Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki nam pošiljate hobotnice in kapice za novorojenčke. Iz fotografij je razvidno, da zagotovo gredo v prave roke, da grejejo majhne glavice in nežne nožice.

Vsem družinam prezgodaj rojenih otrok seveda ob svetovnem dnevu iskreno čestitamo.                                                                    


Kolektiv porodnišnice Maribor


VIR: UKC Maribor