Svetovni dan čebel 2022 izpostavlja pomen mladih in čebelarstva 20. maja bo Slovenija in z njo ves svet petič obeležila svetovni dan čebel

Svetovni dan čebel 2022 izpostavlja pomen mladih in čebelarstva  20. maja bo Slovenija in z njo ves svet petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je glavna tema letošnje obeležitve mladi in čebelarstvo. Slovenska turistična organizacija (STO) je ob tej priložnosti za tujo javnost pripravila posebno epizodo podkasta Feel Slovenia za krepitev prepoznavnosti Slovenije kot dežele z bogato čebelarsko tradicijo in čebelarskega turizma.
 
Glavna tema letošnje obeležitve so mladi in čebelarstvo.

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev za človeštvo v luči prehranske varnosti in svetovne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost. Vsakoletno obeleževanje svetovnega dne čebel je pomembna prednostna naloga Slovenije doma in v tujini, s katero si naša država prizadeva za promocijo pomena čebel in divjih opraševalcev ter poziva h krepitvi dejavnosti za njihovo ohranjanje.
 
Svetovni dan čebel pomembno prispeva k promociji slovenskega čebelarstva in turizma ter k reševanju globalnih problemov – prehodu na trajnostno kmetijstvo ter odpravljanju revščine in lakote v državah v razvoju in hkrati ponuja priložnost za prenos bogatega znanja in veščin na področju čebelarstva. Prav tako krepi svetovni ugled Slovenije kot zelene, zdrave, aktivne in inovativne destinacije.
 
Slovenija je ena od zibelk čebelarjenja v Evropi, kjer obiskovalci lahko okušajo med in druge čebelje pridelke ter z njimi povezane medene jedi, tradicionalne medene pijače.  V zdraviliških in wellness centrih lahko občutite medene masaže in druga razvajanja. V Sloveniji se lahko preizkusite v ustvarjalnosti s čebeljim voskom in drugimi sestavinami. Posebnost so tudi vrtovi medovitih rastlin ali tematske čebelarske poti. V muzejih in muzejskih zbirkah obiskovalci lahko spoznavajo izjemno dediščino čebelarstva v Sloveniji. Slovenija med prvimi na svetu ponuja tudi inovativne in certificirane oblike apiturizma. Dejansko je produkt čebelarskega turizma obiskovalcem na voljo v vseh slovenskih pokrajinah.
 
Slovenija je dežela izjemnih naravnih danosti. Pomemben del tega naravnega razkošja Slovenije so avtohtone in endemične vrste. Med njimi ima poseben pomen kranjska sivka, avtohtona slovenska čebela, ki je zaradi svojih miroljubnih lastnosti že dolgo priljubljena med čebelarji po vsem svetu. Poleg medu, ki ga nabira, povsod poskrbi za opraševanje različnih koristnih vrst in pomaga ohranjati biotsko razvnovrstnost.
 
Vabljeni k raziskovanju dodatnih zgodb na portalu www.slovenia.info: Praznujte z nami svetovni dan čebel.

Več o Svetovnem dnevu čebel ter posebnem podkastu za tuje javnosti ob tej priložnosti ter zanimiva dejstva povezana s čebelarstvom v Sloveniji so na voljo v medijskem središču STO.

PR: STO